Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Inicijativa Virovitičko-podravske županije i poljoprivrednika urodila plodom

Uskoro natječaj za financiranje opreme za navodnjavanje

Foto: Kristijan Toplak
Ministarstvo poljoprivrede raspisat će natječaj u prvoj polovici 2022.

Stižu dobre vijesti za poljoprivrednike Virovitičko-podravske  županije. Ministarstvo poljoprivrede, najavila je ministrica Marija Vučković, u prvoj polovici iduće godine raspisat će natječaj za financiranje opreme za navodnjavanje.

Bit će hrvatski lider

– Putem Programa ruralnog razvoja na području Virovitičko-podravske županije realiziraju se tri vrlo vrijedna projekta navodnjavanja. Županija i poljoprivrednici često su nam isticali da bi bilo dobro imati poseban natječaj za financiranje opreme za navodnjavanje kako bi ta novoizgrađena javna infrastruktura navodnjavanja iz potencijala prerasla u pravu  snagu i kako bismo olakšali poljoprivrednicima korištenje tako izgrađene javne infrastrukture. Nismo to mogli prije, ali danas se mijenja plan natječaja za 2021. te radimo prvu najavu za 2022. godinu i mogu reći da je planiran takav natječaj za financiranje opreme za navodnjavanje u prvoj polovici iduće godine – najavila je ministrica Vučković.

Razveselilo je to i župana Igora Androvića, koji se već duže zalagao za raspisivanje takvog natječaja.

– Izuzetno me veseli najava posebnih natječaja za opremu za navodnjavanje. Znamo da smo kao županija jedan od lidera po 
ulaganju u sustave navodnjavanja, ali kako bi ti sustavi bili u još većoj funkciji, bile su potrebne ove mjere, a to je da našim poljoprivrednicima koji su u obuhvatu sustava navodnjavanja pomognemo da kupe opremu i da te sustave koriste. U ovoj se sušnoj godini posebno pokazalo koliko znači sustav navodnjavanja i koliko povećava  konkurentnost svakog poljoprivrednika – naglasio je župan.

Uručene potpore

Virovitičko-podravska županija je, svojim i europskim sredstvima, izgradila i pustila u funkciju tri sustava navodnjavanja, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Trenutačno se gradi sustav Kapinci – Vaška II.

U budućnosti, na području ove županije navodnjavat će se 10.000 hektara, po čemu će biti hrvatski lider.

Ministrica Vučković uručila je, inače, pet novih ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja za ulaganja u proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru – plasteniku. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti odobrene potpore 2,25 milijuna kuna i ukupne investicije oko 3,5 milijuna kuna, a koji će doprinijeti boljem upravljanju vodama, gnojivima, pesticidima... te povećanju učinkovitosti u korištenju voda i energije u poljoprivredi i preradi hrane.

 – Prosječni udio potpore je oko 70 posto i riječ je o projektima koji su mogli dobiti najviše 150 tisuća  eura potpore. Inače, do sada je na području Virovitičko-podravske županije ugovoreno projekata ili dano potpora oko milijardu kuna, pri čemu je nešto više od 900 
milijuna kuna do sada isplaćeno – rekla je ministrica.

Ugovore su dobili OPG Igora Brlasa, OPG Tomislava Jarnjaka, OPG Ines Skec, OPG Dominika Viljevca i OPG Roka Viljevca.