Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Skupštinari Brodsko-posavske županije usvojili proračun tijesnom većinom

Usvojen proračun za 2022., “težak” je 1,32 milijarde kuna

Foto: bpz.hr
Najviše sredstava iz proračuna  namijenjeno je Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, 828 milijuna kuna ili gotovo 63 posto, dok je na drugom mjestu Upravni odjel za obrazovanje, sport i kulturu, kojem je osigurano više od 410 milijuna kuna ili 31 posto

Brodsko-posavska županija usvojila je na petoj sjednici Županijske skupštine 1,32 milijarde kuna “težak” proračun za 2022. godinu, što je za oko 173 milijuna kuna ili 15,1 posto više u odnosu na plan ovogodišnjeg proračuna nakon prvog rebalansa.

Glavni financijski dokument na temelju kojeg će se u sljedećoj godini trošiti sredstva Brodsko-posavske županije usvojen je s 19 glasova za, 15 protiv i dva suzdržana.

Najviše za zdravstvo

Obrazlažući proračun, resorni pročelnik Ivan Lukić kazao je kako su prihodi i primici za 2022. godinu planirani u skladu s raspoloživim pokazateljima makroekonomske politike te procjenama kretanja zajedničkih poreza. Pretežiti dio, odnosno 1,29 milijarde kuna ili čak 97,57 posto, odnosi se na prihode poslovanja i na primitke od prodaje nefinancijske imovine, dok se na 
primitke od financijske imovine i zaduživanja odnosi 4,6 milijuna kuna ili samo 0,35 posto ukupno planiranih prihoda i primitaka. Preostali dio prihoda odnosi se na anticipirani višak iz 2021.

Budući da se veliki dio proračuna od 68,5 milijuna kuna odnosi na financiranje decentraliziranih funkcija, u 2022. godini izuzetna 
pozornost morat će se posvetiti daljnjem provođenju projekta decentralizacije.

– Proračun za 2022. godinu donosimo u dosta složenim okolnostima četvrtog vala pandemije koronavirusa koji je imao znatne 
negativne aspekte, kako na razini države tako i na razini jedinica  lokalne i regionalne samouprave. Upravo zbog ulaganja u zdravstvo i pomoći gospodarstvu, Brodsko-posavska županija je, kao i ostatak zemlje, imala znatnih troškova tijekom 2020. i 2021. godine. S tim troškovima, koji su zapravo pomoć u borbi s posljedicama epidemije, kanimo nastaviti i u idućoj godini. Proračun je temeljen na smjernicama Vlade Republike Hrvatske i uputama Ministarstva financija – rekao je pročelnik Lukić.

Najviše sredstava iz proračuna za iduću godinu namijenjeno je Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, 828 milijuna kuna ili gotovo 63 posto, dok je na drugom mjestu Upravni odjel za obrazovanje, sport i kulturu, kojem je osigurano više od 410 milijuna kuna ili 31 posto.

Uz poračun, vijećnici su usvojili i plan razvoja od 2021. do 2027.  godine, plan rada Regionalnog  centra za gospodarenje otpadom Šagulje za iduću godinu, plan održavanja i gradnje županijskih cesta u 2022. godini te financijski  plan Županijske uprave za ceste za 2022. s projekcijama za 2023. i 2024. godinu.

O školstvu, cestama...

Tijekom aktualnog sata vijećnici su postavljali pitanja iz djelokruga rada i aktivnosti Brodsko-posavske županije. Neka od pitanja odnosila su se na budućnost realizacije novog objekta škole “Milan Amruš”, gradnju ceste na relaciji Luka Brod-Ruščica-Bjeliš, gradnju školske športske dvorane u Sikirevcima te fazu provedbe geodetskog elaborata o izvedenom stanju županijske ceste od Slavonskog Broda do crkve u Donjoj Vrbi.

Vijećnike  je zanimalo u kojoj je fazi natječaj za izbor županijskog vatrogasnog zapovjednika, zašto se dugo čeka na obradu zahtjeva stranaka i hoće li će se poslovi Županije uskoro digitalizirati. 

Neka od pitanja odnosila su se i na primjenu mjera Stožera civilne zaštite, mogućnost posredovanja po pitanju rekonstrukcije 
pojedinih željezničkih pravaca te izdavanje građevinske i uporabne dozvole za gradnju plinskog čvora u Slobodnici.