Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Hrvatska Kostajnica

Uz kestenijadu najveći adut za posjetitelje rijeka Una i Park šuma Djed

1/3
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Iako je Kesetenijada udarna turistička manifestacija koja u taj grad dovede više od 10.000 ljudi, Kostajnica je idealno mjesto za izlet i u ostala godišnja doba

Jubilarna 20. Kestenijada održala se ovaj vikend u u Hrvatskoj Kostajnici, a turistička zajednica i ove je godine pripremila raznolik program za posjetitelje. Na kestenijadu se do Kostajnice moglo stići i tradicionalnim kesten cugom.

Iako je Kestenijada udarna turistička manifestacija koja u taj grad dovede više od 10.000 ljudi, Kostajnica je idealno mjesto za izlet i u ostala godišnja doba.

Najveći je adut sigurno bistrozelena rijeka Una, ugodna za kupanje i vožnju čamcima ili tek šetnju uz njeno korito, dok je ujedno pravi raj za ribiče. Ruralna prigradska naselja temelj su za razvoj seoskog turizma, a tu je i Park šuma Djed koja u sebi čuva srednjovjekovnu povijest zemljane utvrde iz 18.st. u obliku zvijezde, poznato izletište s restoranom i vidikovcem.

Stari Zrinski grad, utvrda je iz 14.stoljeća koja se proslavila u bojevima protiv Turaka i svojevrstan je simbol Hrvatske Kostajnice. Iako je rat ostavio traga na staru gradsku jezgru u potpunosti je obnovljen stogodišnji Hotel Central, secesijsko zdanje sagrađeno 1905.godine u obliku pramca broda i zaštićeni kulturni spomenik.

Na području grada brojni su izvori pitke vode, od kojih su najpoznatiji Tekija i Varoški bunar. Oni se mogu obići i putem nekih od brojnih biciklističkih i pješačkih staza.

Od ostalih manifestacija u Hrvatskoj Kostajnici u srpnju se održava Venecijanska noć, revija ukrašenih i osvijetljenih unskih čamaca te Međunarodna Una regata, zajedničko turističko događanje gradova i općina s obje obale Une.

A kad ste već u Kostajnici morati navratiti i do obližnjeg Čukura, mjesta na kojem se nalazi spomen obilježje Gordanu Ledereru, poginulom snimatelju Hrvatske televizije. To je mjesto ujedno i vidikovac odakle se pruža veličanstven pogled na dolinu rijeke Une.