Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Uništene u požarima

Vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije dobili 100 vatrogasnih cijevi

vatrogasci split
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Župan Blaženko Boban je najavio da će nakon rebalansa proračuna Županija osigurati sredstva za dodatnu opremu vatrogascima

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u četvrtak je u zgradi Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita županijskim dobrovoljnim vatrogasnim društvima darovao stotinu vatrogasnih cijevi vrijednih 55 tisuća kuna.

Vatrogasna društva ostala su bez cijevi jer ih je uništila vatra prilikom gašenja požara, a župan je najavio da će nakon rebalansa proračuna Županija osigurati sredstva za dodatnu opremu vatrogascima.

Rekao je da će na jesen s načelnicima i gradonačelnicima razgovarati o nabavi vatrogasnih vozila. "To ćemo dogovoriti s načelnicima i gradonačelnicima, ali i s resornim ministarstvom, te Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, od kojih već imamo potporu za realizaciju tog projekta", rekao je.

Župan Boban je također rekao kako danas koristi priliku da "herojima ljeta 2017. na području Splitsko-dalmatinske županije od srca zahvali".

Zapovjednik DVD-a Vrgorac Veljko Markotić je kazao da vatrogascima općenito na požarištima najviše stradavaju cijevi zbog čega je današnja donacija župana Blaženka Bobana hvale vrijedna. 

"To nije jedino što nam nedostaje od opreme jer su nam svakako potrebna i nova vozila, te osobna i skupna oprema za vatrogasce. Puno toga treba da bi se moglo kvalitetno intervenirati na požarima, ali i u prometnim nesrećama. U posljednjim se požarima pokazalo da su nam vozila i oprema kojom raspolažemo zastarjela zbog čega imamo raznih problema. Nama u Vrgorcu ova donacija znači puno jer svaka donacija društvima puno znači", kazao je Markotić.

Ivan Slavić, načelnik Općine i dozapovjednik DVD Sućuraj, rekao je kako deset cijevi izgleda kao mala donacija, ali puno znači.

"Te cijevi potrošni materijal kojeg poslije svake sezone imamo po 20 komada manje. Te se vatrogasne cijevi rastežu po požarima, ali i zbog opskrbe našeg stanovništva na otocima koji nisu spojeni na vodovod, pa im vatrogasci na taj način dopremaju vodu. Nama svaka kuna puno znači, pa tako i ove nove cijevi. Vjerujemo kako ćemo na jesen osim opreme dobiti i nova vozila koja su nam neophodna", kazao je Slavić.

Kako se doznaje, sutra će u zgradi Javne vatrogasne postrojbe Split Udruga Cro Unum, na čijem je čelu nekadašnji ministar prosvjete Dragan Primorac, vatrogascima Splitsko-dalmatinske županije darovati 130 naprtnjača koje su kupljene zahvaljujući malonogometnom turniru održanom 23. srpnja u Sportskom centru Fakulteta elektorotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) između veterana GNK Dinamo i HNK Hajduk.