Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Zaprešiću obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Važna je edukacija i prevencija, a ne prigodno obilježavanje

Foto: Zagrebačka županija
U sklopu svečanosti predstavljena je knjiga “Nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji” povjesničara Hrvoja Petrića i Filipa Škiljana, a svečanu sjednicu pjesmom je popratio ženski etnosastav Ezerki

U suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova i Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije obilježila je u Zaprešiću Međunarodni dan ljudskih prava. Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 1950. ovaj se dan obilježava 10. prosinca.

– Rad i djelovanje na zaštiti ljudskih prava nikada nisu dovoljni, uvijek je potrebno više. Važna je stalna edukacija i prevencija, jer nove tehnologije donose i nova ugrožavanja ljudskih prava – u ime Koordinacije za ljudska prava ustvrdila je Marija Ledinski Anić.

– Nije dobro što u današnjem, užurbanom vremenu ovakve važne datume obilježavamo prigodničarski, a ne pitamo se koliko smo stvarno truda uložili da tijekom cijele godine radimo na sebi i svojoj okolini i stvaramo bolje ozračje za sutra – poručila je Ledinski Anić.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brankica Benc naglasila je da, kada se govori o zaštiti ljudskih prava, treba govoriti o stvaranju društva u kojemu nema diskriminacije na osnovi spola. U ime Koodinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije njezin predsjednik Salih Huremović rekao je da jezične, kulturne i tradicijske raznolikosti ne smiju biti povod segregacije, diskriminacije i netolerancije te da se Zagrebačka županija ima čime ponositi kada je riječ o nacionalnim manjinama i njihovu doprinosu društvu.

Prisutne je u ime Grada Zaprešića pozdravio zamjenik gradonačelnika Alan Labus, a u ime Županije obratila se predsjednica Skupštine Martina Glasnović.

– Otvorena srca i širokog pogleda našli smo se da bismo podsjetili na važnost svega onoga što su neki prije nas stekli teškom 
mukom, pa i životom. Zahvaljujući njima danas možemo slobodno govoriti i slobodno isticati ono što jesmo, u bilo kojem kontekstu – rekla je predsjednica Skupštine.

U sklopu svečanosti predstavljena je knjiga “Nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji” povjesničara Hrvoja Petrića i Filipa Škiljana, a svečanu sjednicu pjesmom je popratio ženski etnosastav Ezerki.