Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Poljoprivredni institut Osijek

Već 140 godina vodeći u poljoprivredi

Poljoprivredni institut Osijek slavi 140 godina postojanja
1/5
Foto: Osječko-baranjska županija
Temeljnu djelatnost Instituta čine znanstvena i razvojna istraživanja u području genetike te s tim u vezi razvoj (oplemenjivanje) i sjemenarstvo najboljih sorti i hibrida najvažnijih ratarskih kultura

„Dan polja kukuruza, soje, suncokreta i krmnog bilja Poljoprivrednog instituta Osijek“, tradicionalna manifestacija na kojoj se okupljaju znanstvenici i stručnjaci iz područja oplemenjivanja i sjemenarstva, poljoprivredni proizvođači i poslovni partneri iz Hrvatske i inozemstva, ove godine ima poseban značaj jer Institut obilježava 140 godina uspješnog rada, priopćili su iz Osječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić Potpore Grad Osijek dodijelio 256.000 kuna poduzetnicima

Program je počeo okupljanjem sudionika na pokusnom polju uz cestu Široko Polje – Kuševac, gdje je ravnatelj Instituta dr. sc. Zvonimir Zdunić predstavio rezultate znanstveno-istraživačkog i stručnog rada Instituta, odnosno nova selekcijska dostignuća u proizvodnji sjemenskih kultura. Nakon obilaska pokusnih polja s hibridima kukuruza, sortama soje i hibridima suncokreta, program je - uz svečani ručak - u Hotelu Đakovo nastavljen razmjenom iskustava i dogovaranjem novih poslova. 

- Poljoprivredni institut Osijek je perjanica svega što trebamo u poljoprivredi, od inovacija u oplemenjivanju sjemena i novih sorti sjemena do uređenja poljoprivredne djelatnosti u cijelosti. Zaista je impresivno djelovanje Instituta koji 140 godina pretače znanost u rezultate koji su opipljivi i vidljivi u poljoprivredi, s time da je i naš najveći izvoznik sjemena. Zato zavrjeđuje i ima punu potporu Županije - rekao je župan Ivan Anušić prilikom obilaska pokusnih polja. Dodao je kako Osječko-baranjska županija u ovom trenutku ima 14 sustava navodnjavanja koji su spremni ili će uskoro biti spremni za izgradnju, a jedan od njih je pripremljen za kvalitetnije korištenje 220 hektara Poljoprivrednog instituta Osijek. 

Ministar Štromar u Osječko-baranjskoj županiji Ministar Štromar: U godinu dana u Osječko-baranjsku županiju uloženo 275 milijuna kuna

- Siguran sam da će i ovaj sustav navodnjavanja ubrzati i poboljšati rezultate i kvalitetu rada Instituta, koji će postati još produktivniji i konkurentniji na tržištu, i to kako sam Institut tako i proizvođači koji koriste njihovu sjemensku robu - kazao je župan te zaključio: Poljoprivredni institut Osijek je brend Osječko-baranjske županije. 

Poljoprivredni institut Osijek osnovan je 1878. godine, a danas djeluje kao vrhunski javni znanstveno-istraživački institut, čiju temeljnu djelatnost čine znanstvena i razvojna istraživanja u području genetike te s tim u vezi razvoj (oplemenjivanje) i sjemenarstvo najboljih sorti i hibrida najvažnijih ratarskih kultura. Fokusiran je na sintezu znanstvenog rada s privredom i tržišnim mogućnostima, prenošenjem znanja iz kabineta i laboratorija u polja i privredu te je upravo ovako usmjerena znanost osigurala opstanak i uspješan rad Instituta tijekom 140 godina postojanja i osam desetljeća oplemenjivačkog istraživačkog rada. Uključen je i u projekte namijenjene razvoju obiteljskih gospodarstava koje sufinancira Ministarstvo poljoprivrede i Osječko-baranjska županija.

Kamen temeljac za izgradnju Poduzetničkog inkubatora razvoj poduzetništva U Antunovcu položen kamen temeljac za izgradnju poduzetničkog inkubatora