Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
eko akcija

Veleposlanici čistili morsko dno na otoku Murteru

Šest veleposlanika čistilo morsko dno kod Murtera
1/10
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Zahvaljujem svim veleposlanicima koji su podržali ovaj projekt pa čak i osobno zaronili za zaštitu i očuvanje našeg mora - kazao je župan Goran Pauk

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša WhiteFlag International, pod vodstvom šibenskog ronioca Kristijana Curavića, u Murteru je u utorak lansirao ekološki projekt Ocean Ambassadors, u suradnji s Veleposlanstvom Kanade, Šibensko-kninske županije, Općine Murter-Kornati i TZO Murter – Kornati.

Pušten u rad pročistač voda u Drnišu Drniš Pušten u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Cilj projekta je očuvanje, zaštita i sustavno čišćenje Jadranskog mora, a inicijativu je podržalo preko 30 sudionika, redom visokih službenika, veleposlanika u Republici Hrvatskoj.

Okupljene sudionike akcije pozdravio je i šibensko kninski župan Goran Pauk.

- Vjerujem da će ova hvalevrijedna inicijativa uvelike doprinijeti podizanju svijesti naših građana i turista o važnosti boljeg gospodarenja otpadom, očuvanja, zaštite i sustavnog čišćenja Jadranskog mora. Zahvaljujem svim veleposlanicima koji su podržali ovaj projekt pa čak i osobno zaronili za zaštitu i očuvanje našeg mora. Svima skupa želim uspješan daljnji rad na provedbi ovog projekta i da kod svakog sljedećeg zarona izronjeni „ulov“ bude što manji jer ćemo upravo na taj način moći mjeriti uspješnost svih aktivnosti zaštite i očuvanja mora - kazao je župan Goran Pauk.

Osim suorganizatora akcije Nj.E. g. Daniela Maksymiuka, veleposlanika Kanade, inicijativi su se pridružili i Nj.E. g. Thomas Eberhard Schultze, veleposlanik Njemačke; Nj.E.g. Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke; Nj.E. g. Lars Schmidt, veleposlanik Kraljevine Švedske; Nj.E. g. Stefan Estermann, veleposlanik Švicarske te Nj.E. g. Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. Svi su oni i sami zaronili te uz pomoć profesionalnih WhiteFlag International ronioca čistili morsko dno i vadili plastiku i ostali nerazgradivi otpad. Zajedno s njima zaronio je i načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Na terenu je sa sudionicima bilo i 15 profesionalnih ronioca te 20 pomoćnika kako bi pružili svu potrebnu pomoć prilikom zarona i čišćenja morskog dna, izvijestili su iz županije.