Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana radionica

Velik interes poduzetnika za radionicu o uvođenju eura

Foto: OBŽ
– Hrvatska ispunjava sve kriterije i spremna je za uvođenje eura 1. siječnja 2023., ako se to službeno i potvrdi u odluci Vijeća EU tijekom srpnja. Proces uvođenja nove valute zahtijeva prilagodbe i promjene i izrazito je važno ne podcijeniti opseg aktivnosti i prilagodbe za poslovanje u novoj službenoj valuti – istaknula je Brigita Ivoševac, voditeljica centra Europe Direct Osijek

U sklopu priprema za uvođenje eura i u Osijeku je održana radionica namijenjena poduzetnicima, osobito predstavnicima malih i srednjih poduzeća, obrtnicima, OPG-ovima, udrugama potrošača te službenicima i dužnosnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Radionicu je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s centrom Europe Direct Osijek i Javnom ustanovom  Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije te Ministarstvom financija i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

Krcata dvorana

Kolika je važnost i interes za ovu temu najbolje svjedoči podatak da je Velika vijećnica Skupštine Osječko-baranjske županije bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Sudionike radionice uvodno su pozdravili  voditeljica centra Europe Direct Osijek Brigita Ivoševac i ravnatelj JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije Denis Ćosić, a predavanja su održali stručnjaci koji su uključeni u proces uvođenja eura iz Ministarstva financija te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Teme radionice odnosile su se na glavne odrednice postupka uvođenja eura kao službene valute u RH, sadržane u krovnom Zakonu o uvođenju eura, što je Etički kodeks i zašto bi se poslovni subjekti koji su u direktnom odnosu s potrošačem trebali priključiti toj inicijativi, koje su najvažnije aktivnosti i potrebne zakonske prilagodbe u postupku uvođenja eura za gospodarstvenike i tijela javne vlasti, a predstavljena su i iskustva iz drugih zemalja članica gdje je euro zajednička valuta.

– Šest mjeseci dijeli nas od dana kada euro postaje službena valuta u RH. Hrvatska ispunjava sve kriterije i spremna je za uvođenje eura 1. siječnja 2023., ako se to službeno i potvrdi u odluci Vijeća EU tijekom srpnja. Proces uvođenja nove valute zahtijeva prilagodbe i promjene, kako poslovnih procesa tako i pravovremeno osposobljavanje radnika za rad u novoj službenoj valuti. Izrazito je važno ne podcijeniti opseg aktivnosti i prilagodbe koje je potrebno poduzeti kako bi se svaki poslovni subjekt pravodobno pripremio za poslovanje u novoj službenoj valuti – istaknula je Brigita Ivoševac.

Priprema još od lani

Sama Osječko-baranjska županija kao jedinica regionalne samouprave pripreme za uvođenje eura počela je gotovo prije godinu 
dana. Županijska ustanova Zavod za informatiku Osijek, kao autor računalnog programa za vođenje proračunskog računovodstva Područna riznica, već je tada krenula u nadgradnju programa prateći Upute o procesu prilagodbe poslovnih procesa subjekata opće države za poslovanje u euru.

U njima su detaljno navedena pravila vezana uz preračunavanje, dvojno iskazivanje na dokumentima, izradu planskih i izvještajnih dokumenata, izvršavanje proračuna i financijskog plana te financijsko i računovodstveno poslovanje. Budući da su se prijedlozi uputa dostavljali u svim fazama procesa, moglo se utjecati na njihovu doradu u smislu rješavanja svih nedoumica koje su se pojavljivale na terenu, pa je Županija spremna za iduće korake vezane uz uvođenje eura.