Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Francuski investicijski fond u Virovitici predstavio svoja ulaganja u Hrvatskoj

Velike francuske energetske investicije u Slatini i Virovitici

Foto: Kristijan Toplak
Francuski investicijski fond Pearl Infrastructure Capital uložio je dosad 50 milijuna eura u tri energetska postrojenja u RH, a od toga su dvije investicije u Virovitičko-podravskoj županiji

Francuski investicijski fond Pearl Infrastructure Capital predstavio je u Virovitici svoja ulaganja u hrvatski energetski sektor. Uložili su dosad 50 milijuna eura u tri energetska postrojenja. Od toga, dvije investicije su u Virovitičko-podravskoj županiji, u Slatini i Virovitici.

Taj fond, specijaliziran za energetska ulaganja, prvo je postao novi vlasnik Energy 9, kogeneracije na biomasu smještene u poduzetničkoj zoni Trnovača kod Slatine, potom su  kupili Uni Viridas u Babinoj Gredi, a na kraju A&A Bioenergyja u Virovitici.

Zapošljavaju 600 osoba

Slatinu i Viroviticu stoga su posjetili Guillaume de Forceville, zamjenik glavnog direktora Pearl Infrastructure Capitala, veleposlanik Republike Francuske u RH Gaël Veyssière i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH Ivo Milatić.

U Slatini su i otvorili solarnu elektranu koja će strujom opskrbljivati Energy 9. U Virovitici su obišli A&A Bioenergy, kao i Panonski  drvni centar kompetencija, jedan od najvažnijih europskih projekata Virovitičko-podravske županije.

– Tri kogeneracijske elektrane na biomasu, u Slatini, Virovitici i Babinoj Gredi, preuzeli smo da bismo ih konstantno unapređivali. Vidimo značajne mogućnosti ulaganja u njihov daljnji razvoj. U Hrvatsku smo došli zbog povoljnog regulatornog okvira na dugi rok. Zato godišnje  ulažemo otprilike dva milijuna eura, sve kako bismo poboljšali industrijsku i ekološku učinkovitost samih postrojenja. Solari u Slatini su jedan od primjera takvog našeg angažmana. Svrha solara je poboljšanje i povećanje proizvodnju energije za vlastite potrebe. Svakako želimo maksimizirati proizvodnju električne energije, zato je što više šaljemo  u mrežu, a smanjenjem, uz pomoć solara, smanjujemo vlastitu potrošnju. Mi danas zapošljavamo oko 600 osoba, uključujući  ne samo radnike u postrojenjima već i dobavljače biomase te sve  zaposlenike industrijskih postrojenja kojima isporučujemo  toplinu, odnosno energiju. Pearl Infrastructure Capital ozbiljno vidi svoju ulogu u energetskoj, odnosno ekološkoj tranziciji Europe, pa planiramo i nova ulaganja na području RH u nova energetska postrojenja – rekao je zamjenik glavnog direktora Guillaume de Forceville.

Francuski veleposlanik Gaël Veyssière istaknuo je da su ove investicije odličan pokazatelj suradnje investitora i vlasti.

– Ovo čemu svjedočimo  je iznimno hrabro upravo zbog  teškoća na razini svijeta zbog pandemije. Ovo su dugoročna ulaganja uz pomoć kojih ćemo  zajedno izgraditi budućnost. Sve ovo se nadovezuje na posjet predsjednika Francuske Emmanuela Macrona predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, koji je bio povijesni susret jer se radilo o prvom posjetu predsjednika Republike Francuske Hrvatskoj. Tijekom posjeta su potpisali strateško partnerstvo koje naravno,  na neki način pokriva i ovo ulaganje. Strana ulaganja zahtijevaju puno truda, veliku reaktivnost i zalaganje svih sudionika i nije se to dogodilo slučajno. Dogodilo se upravo u ovoj županiji koja ima odlične rezultate u povlačenju sredstava iz EU fondova – naglasio je veleposlanik Veyssière.

Pokrenuli veliki ciklus

Podršku investitoru uputio je i župan Igor Andrović.

– Zahvaljujem upravi investicijskog fonda Pearl što su došli ovdje i pokrenuli ovaj veliki investicijski ciklus u energetski sektor na području cijele Hrvatske. Nama kao vodećim ljudima i grada i županije je bitno da ljudi rade, da imaju posao, da rade  domaći ljudi. Mi i dalje stojimo na raspolaganju. Mogu obećati da ćete imati čvrstu podršku i od svih gradova i općina i mene kao župana za bilo kakva daljnja ulaganja na području Virovitičko-podravske županije. Znam da ste zainteresirani za geotermalno područje. Puno smo i kao gradovi  i kao županija napredovali što se u tom pogledu tiče kroz projekt  Slavonija, kroz razne fondove EU i tu ćemo vam također biti na raspolaganju – rekao je župan  Andrović.