Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Suradnja

Veterinarski i Agronomski fakultet pomagat će ergeli međimurskog konja

Međimurski konj
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Zavičajna pasmina međimurskog konja kritično je ugrožena jer je broj grla dosegao kritičnu razinu unatrag zadnjih nekoliko desetljeća, istaknuo je ravnatelj mr. sc. Siniša Golub

Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurka priroda povezala se s Agronomskim i Veterinarskim fakultetom na projektu Ergele međimurskog konja. Ergelu u Žabniku u općini Sveti Martin na Muri obišli su dekani prof.dr.sc. Zoran Grgić i prof.dr.sc. Nenad Turk.

- Zavičajna pasmina međimurskog konja kritično je ugrožena jer je broj grla dosegao kritičnu razinu unatrag zadnjih nekoliko desetljeća. Od studenog 2015. godine, u sklopu Javne ustanove je i ergela koju želimo voditi na stručnim i znanstvenim temeljima - kaže ravnatelj mr. sc. Siniša Golub.

Javna ustanova je fakultetima ponudila mogućnost terenske nastave za studente, s time da bi se teoretski dio odrađivao u Centru za posjetitelje u Križovcu, a praktični na samoj Ergeli. Do kraja godine osnovat će se Stručni savjet, a službeni sporazum o suradnji između Javne ustanove i dvaju fakulteta bit će, najavljuje, potpisan u listopadu ove godine, s popisom konkretnih tema i projektima.