Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija pomaže doktorima medicine pri kupnji stana

Virovitička županija daje potporu liječnicima na stambene kredite

Subvencije za liječnike
Foto: Kristijan Toplak
Četrnaest liječnika potpisalo je ugovore o dodjeli subvencija kamata na kredite, a Županija je za to osigurala 80.000 kuna u ovoj godini

Četrnaest liječnika koji žive u Virovitičko-podravskoj županiji i rade u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Županija, vraćat će svoje stambene kredite bankama uz subvencioniranu kamatu. Ugovore o dodjeli subvencija kamata na stambene kredite doktori medicine potpisali su u četvrtak sa županom Igorom Androvićem. Približno 80.000 kuna rezervirala je za te potpore Virovitičko-podravska županija u ovogodišnjem proračunu. Županija, naime, "pokriva" 50 posto od ukupne kamate. Taj će iznos plaćati na račun liječnika dva puta godišnje, u srpnju i prosincu.

I emocionalna podrška

– Nastojimo tako zadržati liječnike u našoj županiji, bez obzira na to radili oni u primarnoj ili sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali u budućnosti ih i privući na rad na ovom području – istaknuo je župan Andrović.

Subvencija kamata liječnicima je znak da su i cijenjeni i potrebni.

– Ne znači mi to toliko financijski koliko emocionalno jer nam Županija tako daje podršku i brine se o našem radu. Posljednjih desetak godina, koliko radim u Zavodu za hitnu medicinu, puno je liječnika prošlo kroz našu ustanovu i vjerujem kako bi, da je ova mjera postojala i prije, neki od njih možda i ostali – stava je doktor Danijel Rešetar, koji je naglasio važnost ulaganja u ljude.

Radovi na Dvorcu Janković Pri kraju je rekonstrukcija velebne građevine u Suhopolju Derutni Dvorac Janković uskoro će biti turističko središte i najljepši u Slavoniji

– Podržavam ovu mjeru jer smatram da uvelike pomaže financijskoj situaciji liječnika u našoj županiji te da će se tako povećati broj doktora. Nadam se da će taj potez privući još liječnika u našu županiju te da će se poraditi na kriterijima kako bi je moglo iskoristiti što više nas – nadovezala se Marina Kirhmajer Taboršak.

Subvencioniranje kamata mjera je pokrenuta još 2010. godine, kada je župan bio Tomislav Tolušić, današnji ministar poljoprivrede. Posljednjih se godina nije provodila, no lani ju je župan Igor Andrović ponovno aktivirao.

– Nismo lani imali posložene kriterije koje bi zadovoljavao veći broj liječnika. Ove smo godine s novim kriterijima otvorili natječaj, a uvjete je ispunjavalo četrnaest liječnika. Kriterije ćemo u 2019. dodatno prilagoditi kako bi još veći broj doktora medicine mogao upotrijebiti ovu mjeru – najavio je Andrović.

Virovitičko-podravski župan ističe kako je subvencioniranje kamata samo "mali dio ulaganja Virovitičko-podravske županije u zdravstvo".

Za dnevnu bolnicu 50 milijuna

– Dograđujemo trenutačno novu dnevnu bolnicu u Općoj bolnici Virovitica, u kojoj će se opremiti i operacijske dvorane, a taj je projekt ukupno vrijedan gotovo 50 milijuna kuna. Znatno će to pridonijeti dodatnoj kvaliteti zdravstvene usluge na području Virovitičko-podravske županije. U tijeku je i nabava magnetske rezonancije, što će omogućiti bolje uvjete i liječnicima i pacijentima. No sva ta ulaganja i oprema ne znače ništa ako nemamo liječnike koji će raditi na njoj i pomagati našim pacijentima – ističe župan Andrović.

U posljednjih godinu dana Županija je u sklopu projekta “Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite“ ukupne vrijednosti 6,641.894,03 kn opremila 33 ordinacije Doma zdravlja, a obnovljene su i ambulante u Cabuni, Čačincima, Vaškoj, Gradini i Turanovcu te ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije u Slatini, dok je u ambulanti u Pitomači ugrađen lift. 

Ugovori o sufinanciranju projekata u VPŽ Potpisani ugovori Za školu u Bakiću 400.000 kuna