Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Privode se kraju pripreme za Viroexpo koji će se u Virovitici održati od 2. do 4. rujna nakon dvogodišnje pauze

Više od 500 izlagača očekuje se na 25. sajmu Viroexpo

1/3
Foto: Kristijan Toplak
Prvi put sjedinit će se Viroexpo s Agroexpom te će se održati i proglašenje za Zlatnu žlicu

Privode se kraju pripreme za Viroexpo koji će se u Virovitici održati od 2. do 4. rujna. Ovaj sajam  tako će se vratiti posjetiteljima 
nakon dvogodišnje pauze uzrokovane koronavirusom.

– Zaželjeli smo se onog pozitivnog “šušura”, zaželjeli smo se svih onih lijepih stvari koje čine jedan sajam – govori u dahu direktor Viroexpa Bojan Mijok.

Viroexpo ove godine obilježava 25. rođendan. Obljetnica je to koja obvezuje, a župan Igor Andrović, koji je bio dugogodišnji direktor ovog sajma, zadovoljan  je organizacijom.

Bogat program

– I ove godine pripremili smo brojna predavanja koja će našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima olakšati poslovanje, ali i omogućiti nova saznanja. Tu su i brojna druga događanja “sajma s dušom”, jedinog sajma kojim se ponose svi  stanovnici Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Viroexpo je ime koje odjekuje diljem Hrvatske, ime s pedigreom,  renome koji je građen dva i pol desetljeća. Tijekom godina Viroexpo se pozicionirao kao jedan od tri najvažnija sajma u Hrvatskoj. To je prepoznala Vlada RH, koja je pokrovitelj našeg sajma, kao i četiri ministarstva: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo turizma i sporta. Obveza nam je i dužnost i ove godine biti najbolji do sada – poručio je župan Andrović.

Županija partner je Koprivničko-križevačka županija, dok su Hrvatske šume gospodarski partner sajma.

– Viroexpo je kroz godine stvarao čvrste gospodarske spone među poduzetnicima. On će i ove godine biti najznačajnija pozornica za mnogobrojne obrtnike, male poduzetnike, poljoprivrednike iz cijele Hrvatske i inozemstva – zaključio je Andrović.

Više od 500 izlagača očekuje se na 25. Viroexpu.

– Prvi put ćemo sjediniti Viroexpo s Agroexpom te ćemo imati i proglašenje nagrade Zlatna žlica za najbolji med Agroexpa. I ove godine na našem će sajmu biti i Podravka, čime se posebno ponosimo. Doći će nam i veliki drvoprerađivači. Veseli nas veliki povratak TVIN-a, koji će imati jedan od najvećih izlagačkih prostora. Bit će tu i puno izlagača s poljoprivrednom mehanizacijom. Uglavnom, kod nas se na  sajmu uvijek moglo pronaći za svakoga ponešto. Cijena ulaznice će, kao i prijašnjih godina, biti 
simboličnih 10 kuna, a do našeg  sajamskog grada, kao i do sada, vozit će i sajamski vlakić. Imat  ćemo iznimno bogatu gastronomsku ponudu pa će se svi oni koji dođu na Viroexpo zadovoljni vratiti kući – uvjeren je direktor Mijok.

Jedna je od novosti ovogodišnjeg sajma ciklus stručno vođenih degustacija vina, meda, rakija, bučinog ulja, čaja i kolača “Kušaj, spoznaj, oduševi se...”. Na njima će se predstaviti najbolje od navedenog iz Virovitičko-podravske županije.

Stručna predavanja koncipirana su s područja poljoprivrede, primjerice Povlačenje EU sredstava putem LAG natječaja i priprema za novo programsko razdoblje 2023. – 2027., Zakonodavstvo vezano za sredstva za zaštitu bilja, Legalizacija prerade mesa na OPG–u...

Program plus

Takozvani program plus zabavnog sadržaja počinje 1. rujna, dan uoči službenog otvorenja, kada će se izložbom likovnih radova pod nazivom “Podravske niti” predstaviti Koprivničko-križevačka županija kao partner sajma. Bit će tu i izložba “Virovitica voli vlakove”, zatim riblji specijaliteti za posjetitelje i goste sajma, pa plesni te modno-revijalni nastup KUC-a Virovitica i Pitomača...

Viroexpo organiziraju Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, županijska Turistička zajednica, dok je tehnički organizator Viroexpo d.o.o.