Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Novi projekt

Više voća, povrća te mlijeka i u školama Zagrebačke županije

Zdrava prehrana u V. OŠ Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić održao je sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija kao i s ravnateljima osnovnih škola kojima su osnivači gradovi, u cilju upoznavanja s projektom 'Školska shema' koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, radi se o projektu kojim se želi povećati konzumacija svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece. Svaka škola koja želi sudjelovati u 'Školskoj shemi' odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine, izvijestili su iz Županije.

"Sastanak je sazvan kako bismo ravnatelje škola upoznali s odlukom Zagrebačke županije da osigura sredstva u proračunu za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija, a koja su potrebna za međufinanciranje projekta 'Školska shema' u periodu od 6 mjeseci koliko je potrebno da se povuku sredstva iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi koja je jedan od partnera u projektu", rekao je Frankić.

"Učenicima se osigurava još jedan obrok kvalitetnog voća ili mliječnih proizvoda na koji način se direktno poboljšava kvaliteta prehrane u školama. Kroz provođenje ovog projekta pomaže se rad i proizvodnja lokalnih proizvođača i osigurava tržište za proizvode koji su proizvedeni u neposrednoj blizini školskih ustanova", naglasio je Frankić.

Sastanku su nazočili i predstavnici upravnih odjela Zagrebačke županije te predstavnici Distributivnog centra Zagrebačke županije.