Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Učenička zadruga Tkanica

Vještine stečene na radionicama pomažu u odabiru zanimanja

Učenička zadruga Tkanica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U učeničkoj zadruzi Tkanica djeluje više sekcija, od keramičara i drvomodelara do štrikera i ekokošaraša, čiji polaznici vještinom, kreativnošću i maštom ruše predrasude

Iz učeničke zadruge Tkanica, koja djeluje pri brodskoj OŠ Milana Amruša, izlaze vrlo lijepi radovi. Ponekad je teško povjerovati da su ih radile dječje ruke, a kamoli ruke djece s posebnim potrebama. Pri ovoj zadruzi djeluje više sekcija, od keramičara i drvomodelara do štrikera i ekokošaraša, čiji polaznici vještinom, kreativnošću i maštom ruše predrasude. Znanje koje steknu na radionicama ostaje im za cijeli život, a nekima od njih ono pomogne i u odabiru budućeg zanimanja. Na županijsku smotru u Velikoj Kopanici došli su s epitetom lanjskih pobjednika. Uz prigodnu izložbu, imali su priliku i demonstrirati svoj rad.

– Proizvodimo razne predmete od gline i drveta. Vrlo je zanimljivo i dobro se zabavljamo – kaže Stjepan. Iako rade u loše opremljenoj učionici, mladi su Brođani vrlo uspješni u praktičnim radovima. Umjesto da upiše neko od pomoćnih zanimanja, Stjepan je nakon završetka osnovne škole ostao u starijoj skupini ove škole, u kojoj će se obrazovati do 21. godine. Isto je učinila i Veronika.

– U zadruzi se može doznati puno toga novog. Ja sam naučila praviti keramičke kućice i okvire za slike – kaže Veronika. Uz poticanje i razvijanje poduzetničkih vještina, jedan od glavnih ciljeva zadruge je razvoj kreativnosti. Svake godine izaberu neku drugu temu. Lani su radili rolice od starog papira i pleli ekološke košare, ove godine bazirali su se na kućice i okvire. Pod budnim okom mentora učenici oblikuju glinu, iscrtavaju je olovkama, suše i peku u pećima i na kraju boje. Nije im strano ni rezanje pilom. Iako se njome koriste već osam godina, nikada se nitko nije porezao. – Biramo stvari koje djeca mogu raditi i oblikovati rukama, jer u tome su najuspješniji. Njima je potrebno dosta vremena da nešto uvježbaju, tako da imamo malo proizvoda, ali je zato u njih uloženo mnogo truda i ljubavi – kaže Ivana Ivanković, voditeljica drvomodelarske sekcije.