Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka 1954 pregleda
Skupština Piškornice

Vlasnici traže da DORH istraži je li isplatom milijunskog bonusa prekršen zakon

Odlagalište otpada Piškornica
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Pitanje je i kako će se dalje razvijati projekt Piškornica koji je zamišljen kao regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) za četiri županije - Varaždinsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku, a ne kao tvrtka za "tjeranje biznisa", kako je Jozinovićeve poteze nazvao jedan od članova NO-a

DORH će istražiti je li u poslovanju tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište bilo nezakonitih radnji, rečeno je na sjednici Skupštine matične tvrtke Piškornica d.o.o. koja je u srijedu raspravljala o prijedlozima Nadzornog odbora. Stav je da je smijenjeni direktor Mladen Jozinović prekršio ugovor o radu isplativši si milijun kuna bonusa bez odobrenja vlasnika. Osnivači, četiri županije i općina Koprivnički Ivanec, od njega traže da vrati isplaćeni bonus, i to u bruto iznosu, što bi iznosilo oko milijun i pol kuna. Točan iznos bit će poznat kad revizija obavi svoj dio posla. 

- Ukoliko ne vrati novac, predložili smo da se protiv njega podigne tužba radi naknade štete - rekao je Ivan Perhoč, jedan od članova NO-a. Za Jozinovića nema mjesta u matičnoj tvrtki Piškornici i dvjema tvrtkama kćerima, pa se raskida i radni odnos. Nema pravo na otpremninu. Traže se i odgovori na pitanja je li bilo još spornih isplata, a trebat će istražiti i je li bivši direktor Jozinović prekršio zakon i oštetio državni proračun. U izvješću o poslovanju naveo je da je dobit za 2016. bila oko 10,2 milijuna kuna, a prema ugovoru je imao pravo na bonus u vrijednosti deset posto dobiti.

- Treba vidjeti je li oštetio proračun time što je smanjio dobit poduzeća isplatom bonusa koji je knjižio kao trošak. Odluka o isplati bonusa je po nama nemoralna, a je li i nezakonita, to trebaju utvrditi nadležne institucije - ističe Perhoč.

Nagrade knjižio kako poslovne rashode

Jozinović je navodno nagrade za dobro poslovanje u bruto iznosu knjižio kao poslovne rashode, umanjivši time dobit tvrtke. Htjeli smo čuti i Jozinovićevu stranu priče, no ne javlja se na pozive i poruke. Pitanje je i kako će se dalje razvijati projekt Piškornica koji je zamišljen kao regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) za četiri županije - Varaždinsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku, a ne kao tvrtka za "tjeranje biznisa", kako je Jozinovićeve poteze nazvao jedan od članova NO-a.

Za vrijeme Jozinovićeva mandata u Koprivnički Ivanec dovozio se otpad iz raznih dijelova Hrvatske, a pobunu stanovnika izazvala je najava da bi se u njihovoj općini moglo graditi i postrojenje za spaljivanje otpada.

Kako doznajemo, u općini će zatražiti raspravu o naknadi za trpljenje odlagališta otpada. Mještani se boje zagađenja okoliša, od podzemnih voda do zraka koji udišu. Novi direktor Mladen Ružman zasad će voditi tvrtke Piškornica i Piškornica sanacijsko odlagalište, a druga tvrtka kćer Piškornica sanacije, koja je bila neaktivna, pripojit će se Piškornici sanacijsko odlagalište koja bi napokon trebala dobiti i svoj Nadzorni odbor.