Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Šteta 1,1 milijun kuna

Vlasnici šuma očajni, lopovi kradu drveće vikendom kad nema inspektora

Rušenje šume
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Vlasnik šume rekao da planira nabaviti pištolj jer više neće dozvoliti da ga lopovi istjeraju s njegovog vlasništva, kaže Tomislav Nikolić iz udruge Jegnjed

U Međimurskoj županiji u prosljednje tri godine zabilježeno je čak 553 krađa u šumama i prijavljen je 251 prekršaj, a materijalna šteta koju su pretrpjeli vlasnici prešla je 1,1 milijuna kuna! Prošle godine evidentirano je 24 šumskih krađa za koje se kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti jer materijalna šteta prelazi tisuću kuna, a u istom razdoblju zabilježeno je i 126 krađa drveća za koje se progon poduzima privatnom tužbom. Vlasnici privatnih šuma traže zaštitu jer im lopovi sjeku šume koje godinama, pa i desetljećima održavaju.

- Problem je postao tako velik da je jedan vlasnik šume rekao da planira nabaviti pištolj jer više neće dozvoliti da ga lopovi istjeraju s njegovog vlasništva! Stanje je alarmantno, posebno u šumama oko romskih naselja, i problem moramo podići na višu razini jer se na lokalnoj ne može riješiti - kaže za Večernji list Tomislav Nikolić, predsjednik udruge Jegnjed, koja okuplja privatne vlasnike šuma. Tijekom 2015. evidentirano je 294 šumskih krađa sa štetom od 670.000 kuna. Prije tri godine šteta je bila oko 300.000 kuna.

Zatekli počinitelje bez dokumentacije

- Važno je napomenuti da je Šumarija tijekom 2014. i 2015. prilikom podnošenja kaznenih prijava PU međimurskoj u nastalu materijalnu štetu uračunala tzv. prirodni prirast otuđene drvne mase, pa je zbog toga tih godina broj evidentiranih šumskih krađa po službenoj dužnosti nešto veći, dok je u 2016. znatno realniji - pojašnjava Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske, koja je krađe stavila na sam vrh liste prioriteta. U protekle tri godine evidentiran je još i 251 prekršaj iz Zakona o šumama u kojima su policajci zatekli počinitelje u prijevozu drva bez dokumentacije, o čemu su obaviještene nadležne inspekcijske službe. Policija u takvim slučajevima nije ovlašteni tužitelj.

- Žao mi je policije jer su joj često ruke vezane, ona može djelovati unutar zakonskog okvira. Tražit ćemo izmjene zakona koje će omogućiti ulazak nadležnih službi u privatne šume. Treba pojačati i inspekcijske kontrole, pogotovo vikendom kad se događa najviše krađa jer lopovi znaju da inspektori i tada uglavnom ne rade - ističe Nikolić, čija će udruga zatražiti donošenje hitnih mjera.