Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 363 pregleda
Lokalni izbori u Zagrebačkoj županiji

Vlast žele samo dvije žene, ali i dva Zvonka Novosela te ravnatelj ZOO-a

Glasanje, glasačka kutija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/ILUSTRACIJA
Vlasti se nije lako odreći, pokazali su to čelni ljudi županijskih gradova, koji su se za te pozicije ponovo kandidirali

Nema labavo – odlučili su još uvijek aktualni gradonačelnici gradova u Zagrebačkoj županiji pa i ove izbore iskoristiti da se i sljedeće četiri godine zadrže na glavnim gradskim pozicijama. Vlasti se nije lako odreći, dokazuju to Stipo Velić iz Dugog Sela te Vladimir Bregović iz Vrbovca, koji se za gradonačelnika nisu kandidirali, ali prvi će ipak pokušati postati barem zamjenikom, dok je drugi potencijalni novi župan.

Simbolična imena

Za devet gradova “u igri” je 52 ljudi, najmanje, po četvero, u Jastrebarskom i Ivanić-Gradu, dok je kandidata najviše u Svetoj Nedelji, čak osam. Gradonačelnicima žele postati dva Zvonka Novosela, Jaskanac i Dugoselac, a i tek dvije žene, Vesna Bičak-Dananić iz Zeline te Irena Franceković iz Samobora. Što se “grada kremšnita” tiče, na čelo će mu ove godine probati doći i ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok, koji se za tu poziciju našao na listi Milana Bandića. Dogradonačelnici trebali bi mu biti Matilda-Mihaela Purić, inače vlasnica hotela “Livadić”, koji se nalazi na glavnom samoborskom trgu, te Ivan Patekar, vlasnik obrta i više no simbolična imena “Samo treba delati”.

Dokazano dobri?

Poznata imena pojavila su se i na kandidacijskim listama ostalih gradova, pa će, tako, Veliku Goricu probati “osvojiti” dugogodišnji HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus-Richembergh.

– Osnovni cilj programa je trajno poboljšanje uvjeta života građana – u svom programu ističe Beus-Richembergh, a, kako kaže, koncentrirat će se, između ostalog, na komunalni i gospodarski razvoj, aktivnu mjesnu samoupravu i društvenu ravnopravnost. Ali će i pokrenuti “dane house i elektro glazbe te dane vatrogastva”. I dok su se novi kandidati u svojim programima uglavnom usredotočili na nedostatke svojih prethodnika, dosadašnji gradonačelnici smatraju kako još jednim mandatom svom gradu mogu samo dodatno mogu pomoći.

– Iako su protekle četiri godine bile najteže do sada, zbog manjeg gradskog proračuna i količine zacrtanih projekata koje treba napraviti, one su i najdraže jer je toliko toga dobrog napravljeno za naš kraj – rekao je Zvonimir Novosel iz Jaske koji na nove izbore ide pod sloganom “dokazano dobar gradonačelnik”.