Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Turistička atrakcija

Vodenica na Dravi prigodno obilježila 233. rođendan Osijeka i početak došašća

1/11
Foto: Grad Osijek
Pripremili smo ono što su jeli naši stari: palentu od brašna s vodenice, čvarke, švargl, pracne, kruha i masti, paprike, razne namaze, domaći pekmez, domaći sok, kuhano vino, čaj, kazala je Boba Davidović

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota je na daskama Vodenice, najvećeg mlin-broda u Hrvatskoj nedaleko gradskoga središta – upalio prvu adventsku svijeću i uputio prigodnu rođendansku čestitku gradu i sugrađanima. Direktor Turističke zajednice grada Osijeka Saša Uranjek, pod čijim se pokroviteljstvom odvijalo događanje, upalio je svjećice na rođendanskoj torti i skupa s uzvanicima nazdravio slavljeniku, Gradu na Dravi.

SPORT Građevinski radovi na novom stadionu NK Osijeka

- Obilježavamo 233. rođendan Osijeka kada su se ujedinili Gornji i Donji grad s Tvrđom. Ovom prigodom svim Osječankama i Osječanima čestitam Dan grada – želim puno sreće, zdravlja i uspjeha te u naredna četiri tjedna tijekom došašća – puno ljubavi, mira i nesebičnosti u dijeljenju svega onoga što vrijeme adventa sa sobom donosi – rekao je prilikom paljenja prve adventske svijeće zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Foto: Grad Osijek

Piližota je ujedno podsjetio da se ova, gotovo dva milijuna kuna vrijedna replika negdašnjih vodenica, financirala u sklopu IPA prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske i da je Europska unija izdvojila milijun, a razliku je osigurao Grad Osijek. Vodenica je već opravdala uložena sredstva jer uz izobraznu namjenu, promovira obnovljive izvore energije i ekološke proizvode, a povrh toga je svojevrsna turistička atrakcija gdje se priređuje niz društvenih i zabavnih događanja.

Vodenica sa svojim bogatim sadržajima, pod vodstvom idejnoga začetnika i projektanta Stanislava Davidovića, ponudila je danas obilje rođendanskih sadržaja – stručno vodstvo kroz povijest vodenica, dječje radionice i igraonice, podjelu paketića žita, romantičnu vožnju Dravom uz tople dekice i čaj te kušanje tradicionalnih jela.

Foto: Grad Osijek

IZ ORMARA PREDAKA U muzeju Slavonije razgledajte neobičnu modu rokokoa i secesije

O vodenici se predano brine njen idejni začetnik i projektant, predsjednik Udruge vodenica Stanislav Davidović, a gospođa Boba Davidović otkriva koje su tradicionalne slavonsko-baranjske delicije pripravili sugrađanima za rođendan koji svi slavimo.

Foto: Grad Osijek

- Pripremili smo ono što su jeli naši stari: palentu od brašna s vodenice, čvarke, švargl, pracne, kruha i masti, paprike, razne namaze, domaći pekmez, domaći sok, kuhano vino, čaj – kazala je Davidović.