Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Primaju dnevnice za prisustvovanje sjednicama

Volonteri na čelu općina, a primaju naknade veće od prosječnih plaća

Općina Sračinec
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Načelnik Sračinca Božidar Novosel i njegov zamjenik Krunoslav Lukačić Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa moraju opravdati 25.000 kuna naknada

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv HNS-ovog načelnika Sračinca u Varaždinskoj županiji Božidara Novoselca i njegova zamjenika Krunoslava Lukačića. Iz prikupljene dokumentacije proizlazi da je Novoselec uz naknadu za obnašanje dužnosti općinskog načelnika primao i dodatne naknade, dnevnice za prisustvovanje sjednicama Općinskog vijeća i putne naloge od 13. travnja 2011. do 22. prosinca 2016., i to u iznosu od 14.706 kuna.

Njegovu zamjeniku isplaćeno je 10.776 kuna. Načelnik je ispočetka radio kao volonter za 7987 kuna mjesečne neto naknade koja je kasnije smanjena na 6200 kuna, da bi potom postao profesionalac za 9455 kuna neto plaću, koja je potom povećana na 9761 kunu. Povjerenstvo im je dalo rok za očitovanje, nakon čega će odlučiti je li prekršen zakon.

Novoselec za Večernji list kaže da putne naloge ispunjava jer Općina nema službeni automobil, pa koristi svoj privatni.

- Što se tiče naknada za prisustvovanje sjednicama Općinskog vijeća, one se isplaćuju otkad postoji općina od 1993. godine. Postoji službena odluka Općinskog vijeća o tome - ističe Novoselec Njegov zamjenik Lukačić dužnost obavlja volonterski za 1500 kuna mjesečne naknade. Taj slučaj ponovno skreće pozornost na načelnike i zamjenike koji dužnosti obavljaju bez zasnivanja radnog odnosa, i to nazivaju volonterstvom, a primaju naknade u visini prosječnih plaća, pa i više od toga.

Prema neslužbenim informacijama, stotinjak načelnika diljem Hrvatske općine vodi volonterski, ali uz određene naknade. Na primjer, načelnik općine Mala Subotica prima mjesečno 5000 kuna, a načelnik općine Lasinja, koja ima nešto više od 1600 stanovnika, prema podacima iz imovinske kartice, prima 7000 kuna.