Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
nalazišta na kopnu i moru

Vrhunski arheološki lokaliteti sada na jednom mjestu

Velika Mrdakovica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
U vodiču se nalaze mape i fotografije sa svih 20 nalazišta, a pripremljen je i sažeti tekst s bitnim informacijama

Arheološki vodič po Šibensko-kninskoj županiji, publikaciju izdanu u povodu 20. obljetnice županije kojom je predstavljeno 20 najznačajnijih arheoloških nalazišta na kopnu i moru, od prapovijesnih do srednjovjekovnih nalazišta danas su u Muzeju grada Šibenika predstavili župan Goran Pauk i profesorica arheologije sa Sveučilišta u Zadru Irena Radić Rossi.

"Želja nam je bila, u povodu 20. obljetnice Šibensko-kninske županije, predstaviti vrhunske arheološke lokalitete kako bi prezentirali naše kulturno bogatstvo i potaknuli naše građane i posjetitelje da ih posjećuju i istražuju. Projektom Hera uredili smo Veliku Mrdakovicu i osmislili kulturnu rutu 'Voda – moćna stvarateljica povijesti', a u sklopu Projekta zaštite suhozidne tradicijske gradnje – Hereditas planiramo izgraditi županijski Centar za posjetitelje, sve s ciljem razvoja kulturnog turizma",  rekao je župan Pauk.

Između 20 lokaliteta u vodiču je i jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj koje se nalazi na području Šibensko-kninske županije, Bribirska glavica, te podmorsko nalazište Koromašna kod Žirja gdje je u podmorju očuvan rimski brod koji se potopio između 1. i 3. stoljeća nove ere.

Foto: Šibensko-kninska županija

"Šibensko-kninska županija obiluje raznolikim arheološkim nalazištima, a ljudi nažalost nisu ni svjesni bogatstva i baštine koja nas okružuje. Ovaj vodič sjajan je način za prezentaciju bogate baštine i približavanje povijesti građanima i poticanje da posjete nalazišta i prošeću kroz minula vremena. Posebno me veseli vidjeti i podmorsko nalazište u ovom vodiču, jer Šibenik ima bogatu tradiciju ronjenja i istraživanja podmorja. Vodič je jako informativan i sažet, što uistinu nije lako postići i suradnja struke i institucija urodila je odličnim finalnim proizvodom", rekla je Irena Radić Rossi.

Osim mapa i fotografija sa svih 20 nalazišta, pripremljen je sažeti tekst s bitnim informacijama. Tekst i fotografije pripremili su Muzej grada Šibenika, Gradski muzej Drniš, Arheološki muzej u Splitu, Odjel za podvodnu arheologiju  Hrvatskog restauratorskog zavoda i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

 Arheološki vodič je izdala Šibensko-kninska županija u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Turističkom zajednicom županije, a tiskan je na engleskom i hrvatskom jeziku