Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Neizvjesna utrka za gradonačelnika Osijeka

Vrkić ide po drugi mandat, HDZ će kandidirati književnicu Ivanu Šojat

Ivana Šojat
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a, tvrdi da stranka još nije definirala svoje kandidate za grad i županiju. Priča se, pak, kako bi se za gradonačelnika mogao "natjecati" Mato Palić, profesor ustavnog prava. Vulin bi, kao što je i ranije planirano, u borbu za fotelju župana, a borit će se za nju i s, među ostalima, HDZ-ovim Ivanom Anušićem.

Predizborna bitka za Osijek samo što nije počela, a nikada, možda, nije bilo neizvjesnije tko će se u nju uopće upustiti. Po novi mandat juriša, potvrdio nam je, aktualni gradonačelnik Ivica Vrkić.

- Planiram se kandidirati i nastaviti raditi započeti posao. Svi skupa smo, uvjeren sam, napravili dobar posao, a treba nam još vremena da ga završimo – rekao nam je vrkić, koji je nedavno napunio okruglih 70 godina. Na vlast je stigao kao nezavisni kandidat, ali uz potporu HNS-a i SDP-a. No, podupirala ga je za mandata šira koalicija, pa čak i HDZ. Ponovno će biti nezavisni kandidat.

- Još se slaže cijela lista političkog zaleđa koje će me podržati, ima vremena – kratko će on.

Na toj listi bit će, po svemu sudeći, i SDP.

- Voljela bih da nastupimo u istoj kombinaciji jer se pokazala dobitnom i na samim izborima i tijekom mandata, ali nije samo do mene. Nismo još imali koalicijske sastanke – kaže nam Biljana Borzan, čelnica osječkog SDP-a.

Jedini za sada poznati Vrkićev protukandidat je poznata književnica Ivana Šojat. Ona će "braniti boje" HDZ-a, što je poprilično iznenađenje jer, iako je član te stranke od 1992., nije bila aktivna u politici.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Veliki raskol u HDSSB-u

Neizvjesnost je, pak, na osječkoj političkoj sceni dodatno "začinio" veliki raskol u HDSSB-u. Ta je stranka još ljetos prva javno isturila Vladimira Šišljagića kao kandidata za prvog čovjeka Osijeka te Dragana Vulina za osječko-baranjskog župana. No, Šišljagić je bio "vođa pobune" i na koncu je izbačen iz stranke, a sa sobom je povukao i čitav niz HDSSB-ovih načelnika i gradonačelnika.

- Najiskrenije, nismo još ništa definirali, ni za grad ni za Županiju – kaže Vulin, predsjednik HDSSB-a. Priča se, pak, kako bi se za gradonačeknika mogao "natjecati" Mato Palić, profesor ustavnog prava. Vulin bi, kao što je i ranije planirano, u borbu za fotelju župana, a borit će se za nju i s, među ostalima, HDZ-ovim Ivanom Anušićem.

Za gradonačelnika Đakova HDZ će, pak, kandidrati 32-godišnjeg ekonomista Marina Mandarića, a u Valpovu će po novi mandat stranački mu kolega Leon Žulj.