Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
NOVČANE NAGRADE izvrsnim učenicima

Za nagrade učenicima i mentorima osigurano 60.000 eura

Foto: Osječko-baranjska županija
Za nagrade učenicima i mentorima Osječko-baranjska županija je u proračunu osigurala 60.000 eura te će svi učenici koji su imali ocjenu 5,0 od početka do kraja školovanja dobiti nagradu u vrijednosti 200 eura, kao i srednjoškolci s ocjenama od 4,7 do 5,0.

Donošenjem Odluke o nagrađivanju učenika i nastavnika mentora osnovnih i srednjih škola te najboljih odgojno-obrazovnih radnika Osječko-baranjska županija napravila je iskorak u poticanju izvrsnosti učenika osnovnih i srednjih škola, kao i njihovih mentora. Naime, Županija dodjeljuje stipendije darovitim učenicima i studentima još od 2002. godine, s tim da je postupak stalno nadograđivan i poboljšavan, a do sada je zaključeno 1707 ugovora o stipendiranju. Najuspješnijim učenicima dodjeljivana su priznanja i sufinanciran im je odlazak na natjecanja.

– Cilj proširenja pojavnih oblika poticanja darovitosti učenika, njihovih nastavnika mentora i najboljih odgojno-obrazovnih radnika jest povećanje njihove motivacije i inicijative za proširivanje znanja te povećanje broja talentiranih osoba koje će u kratkom razdoblju postati odrasli članovi društva te će svojim znanjem, radom i motiviranošću doprinijeti održivom razvoju naše županije – ističe župan Ivan Anušić.

Za nagrade učenicima i mentorima Osječko-baranjska županija je u proračunu osigurala 60.000 eura te će svi učenici koji su imali ocjenu 5,0 od početka do kraja školovanja dobiti nagradu u vrijednosti 200 eura, kao i srednjoškolci s ocjenama od 4,7 do 5,0. Učenici i njihovi mentori koji su na državnim natjecanjima osvojili prvo mjesto dobivaju 150 eura, drugoplasirani 100 eura, a trećeplasirani 50 eura. Nagrade za najbolje timske uspjehe do 15 članova su 400, 300 i 150 eura odnosno za timove s više od 15 članova su 650, 450 i 250 eura. Nagrade od 200 eura osigurane su i za najbolje učenike s teškoćama u razvoju u završnim godinama obrazovanja, a koji se obrazuju u posebnim ustanovama ili posebnim razrednim odjelima i skupinama.

– Nužno je poticati mlade, vidjeti njihove rezultate jer to je nešto najljepše što može doživjeti svaki roditelj i nastavnik, pa na kraju i mi kao društvo. Dok su mladi kapacitirani i profilirani u određenim područjima, i cijelo će društvo ići naprijed – kaže pročelnica Miranda Glavaš-Kul. Posljednjih godina na području županije bude oko 140 učenika osnovnih škola s prosjekom ocjena 5,0 i oko 50 učenika srednjih škola s prosjekom od 4,7 do 5,0.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Zelena povelja Županije za zasluge u očuvanju prirode OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Proljetnim sajmom otvoren županijski Gospodarski centar Projekt “E, baš hoću biti poduzetnik” Od inovativnog poduzetništva do školskih ekoloških vrtova