Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Sindikat traži da se socijalnim radnicima dodijeli status službenih osoba

Za obranu od napada socijalne radnice na tečaju samoobrane

Samoobrana
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
U Kuršancu u Međimurskoj županiji nedavno je 40-godišnjakinja napala socijalne radnice. Nožem je razbila staklo na službenom vozilu Centra za socijalnu skrb u kojem su se nalazile četiri službenice, a potom nožem zamahnula i prema vozačici

Potaknuta nedavnim novim napadom na djelatnice Centra za socijalnu skrb Čakovec, predsjednica Sindikata u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić ponovno je zatražila da se socijalnim radnicima dodijeli status službenih osoba. Povod je incident u Kuršancu u Međimurskoj županiji, gdje je 40-godišnjakinja sa šireg područja grada Čakovca 8. siječnja bez ikakva povoda napala socijalne radnice. 

Primanje u Međimurskoj palači turizma Umirovljeni obrazovni djelatnici Osim u infrastrukturu, važno je ulagati i u ljude

Gotovo svakodnevni napadi

Nožem je razbila staklo na službenom vozilu Centra za socijalnu skrb u kojem su se u tom trenutku nalazile četiri službenice. Žena je nakon toga još jedanput zamahnula nožem prema vozačici. 
Djelatnice nisu ozlijeđene, a materijalna šteta na vozilu procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Protiv 40-godišnjakinje, koja je uhićena, podnesena je kaznena prijava zbog prijetnje i oštećenja tuđe stvari. 

– Oni koji odlučuju o statusu službene osobe zaposlenika u javnim službama imaju taj status, a rade daleko manje opasan, ustvari bezopasan, posao i nisu u stalnom kontaktu s korisnicima kao socijalni radnici, liječnici, medicinske sestre, učitelji i drugi zaposlenici u javnim službama. Napadi korisnika na zaposlenike u sustavu socijalne skrbi gotovo su svakodnevni, od verbalnih napada vrijeđanjem i prijetnjama do fizičkih napada. U ovom konkretnom slučaju korisnica kojoj je Centar pomogao mnogo puta na različite načine nožem je napala zaposlenice Centra. Kolegice srećom nisu ozlijeđene, ali zar trebamo ponovo čekati da netko smrtno strada kao kolega Jakov Kudrić u Splitu – ističe J. Dimić i upozorava da je policija napad okarakterizirala kao oštećenje tuđe stvari. 

Kaštel grofa Feštetića Što Međimurce očekuje u 2019. godini? Učenici će se iz dvorca starog 149 godina preseliti u modernu školu

– Zar je napad nožem prijetnja i oštećenje tuđe stvari? – pita.

Podsjetimo, 15. prosinca 2000. godine socijalnog radnika Jakova Kudrića (57), oca dvoje djece, u splitskom Centru za socijalnu skrb kuhinjskim nožem ubio je korisnik socijalne pomoći Vlado Vilušić iz Tuzle. 

Plaćanje odšteta

Sindikat je zaposlenicama čakovečkog Centra pružio potrebnu pomoć i pokreće postupke za nadoknadu odštete za pretrpljeni strah i šok koji su doživjele jer institucijama je, zaključuje J. Dimić, očito lakše plaćati odštete nego raditi na prevenciji ovakvih slučajeva. 

Inače, jedna je korisnica čakovečkog Centra prije nekoliko godina napala nožem socijalnu radnicu, što je prijavljeno kao svađa na javnom mjestu. Kako bi se same zaštitile, zlu ne trebalo, nekoliko socijalnih radnica prijavilo se na – tečaj samoobrane. Podučavao ih je interventni policajac. 

Na 500 četvornih metara nalazit će se recepcija, izložbeni prostor u kojem se nalazi izložena povijest vojske koja je boravila u njoj, multimedijska dvorana i ekomuzej Projekt Attractour vrijedan 1,5 milijuna eura U bivšoj vojnoj stražarnici otvorena suvremena Međimurska palača turizma