Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Mogući novi sisački suvenir

Za 'odijevanje' 10 pisanica u narodnu nošnju treba 8 sati strpljiva rada

Etno pisanice u Sisku
1/10
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U početku je Jasminka ukrašavala prava jaja, a sada koristiti ona od stiropora, koja i djeca mogu bez straha od oštećenja razgledavati

Nakon što je njena etnobožićna kuglica „Hrvatica“ postigla veliki uspjeh Siščanka Jasminka Luketić Domitrović napravila je i originalne pisanice, koje je također obukla u motive narodne nošnje.

Najstarija pisanica izložena u Bjelovaru Nova gradska manifestacija uoči Uskrsa Najstarija pisanica u Hrvatskoj pronađena je u blizini Bjelovara

– Motive sam i dalje zadržala u našoj Gornjoj Posavini iako sam ovaj put uzela i našu posavsku ružu. Koristim i zlatovez tradicionalni, a polako dodajem druge motive narodnih nošnji. Ideja mi je navući čipku na pisanice – kaže Jasminka koja objašnjava kako je “oblačenje” jajeta u motive narodne nošnje podosta kompliciran pothvat.

– Stiropor se obilježi i zareže, onda se u njega umetne tkanina i onda sa zlatnim ili srebrnim pleterom završavam glavni ukras. Za osmosatno radno vrijeme uspijem oko 10, 15 jaja napraviti. Dosta dugo to traje, čovjek bi rekao da je lagano, ali ako hoćemo biti uredni i da lijepo izgleda, treba ipak vremena – napominje Jasminka čije pisanice trenutačno Siščani mogu razgledati, ali i kupiti, na izložbi u capraškoj knjižnici, ali i u Turističkoj zajednici Siska.

Ideja za ovako ukrašene pisanice stigla joj je prije desetak godina, a dok je u početku ukrašavala prava jaja, zbog trajnosti je odlučila koristiti ona od stiropora, koja i djeca mogu bez straha od oštećenja razgledavati. Za ovogodišnji Uskrs napravila je još nešto originalno.

– Napravila sam pisanice s motivima grada Siska, naš vječni Stari grad i Stari most, njih sam stavila na platno i s njim jaje odjenula. To je, mislim, prvi put da je motiv nekog grada na pisanicama ovako izveden – kazuje Jasminka. Inače, Sisak i sisačko područje vezano za tradiciju ukrašavanja jaja i nema baš neke posebnosti. Poznate su uobičajene tehnike ukrašavanja djetelinom i raznim cvijećem u lukovoj ili ciklinoj vodi, a manje ukrašavanje vrućim voskom. Jasminka se nada kako bi ovaj njen način stvaranja pisanica mogao postati tradicijski sisački suvenir.

Osijek - veliko gnijezdo Velika subota u Osijeku Izgradite "Najveće Uskrsno gnijezdo na svijetu"