Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
razvoj svih dijelova županije

Za projekte gradova i općina stiže dodatnih 9,7 milijuna kuna

kanalizacija radovi
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Od toga iznosa za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijelit će se 4,9 milijuna kuna

Zagrebačka županija dodijelit će gradovima i općinama sa svog područja dodatnih 9,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi.

"Za istu namjenu gradovima i općinama smo krajem ožujka već dodijelili 15,3 milijuna kuna, međutim rebalansom proračuna osigurali smo dodatnih 9,7 milijuna kuna“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić prilikom potpisivanja ugovora s gradonačelnicima i načelnicima.

Od spomenutih 9,7 milijuna kuna za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijelit će se 4,9 milijuna kuna, dok je za gospodarstvo, odnosno razvoj poduzetničkih zona, energetsku obnovu javnih zgrada i turističku infrastrukturu izdvojeno 2,2 milijuna kuna. Za projekte u poljoprivredi, takozvane mjere ruralnog razvoja, kojima se potiče obnova društvenih domova, cesta i područnih škola na ruralnom području dodijelit će se 2,6 milijuna kuna.

Kožić je istaknuo kako Županija vodi brigu o uravnoteženom razvoju svih dijelova županije te da veliku pozornost posvećuje razvoju ruralnih krajeva. Rekao je da žele zadržati mlade na selu, a da bi to postigli, moraju im se osigurati uvjete za kvalitetan život poput škola, kvalitetne infrastrukture i slično.

Suradnju između gradova, općina i Zagrebačke županije Kožić je ocijenio kao iznimno kvalitetnu. Kao primjer je istaknuo projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb – Istok ukupne vrijednosti preko 700 milijuna kuna koji će osigurati priključak na javni vodoopskrbi sustav za 105.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije.

"Kako bismo mogli povući sredstva iz EU fondova za ovaj strateški projekt prva smo i jedina županija u Hrvatskoj koja je sva postojeća trgovačka društva, koja na istočnom dijelu Zagrebačke županije obavljaju usluge javne vodoopskrbe i odvodnje spojili u jedno. Zahvaljujući timskom radu Zagrebačke županije, naša 4 grada i 10 općina, Hrvatskih voda, ali i Vlade RH iz europskih fondova povući će se 500 milijuna kuna, a početak radova očekujemo vrlo skoro", pojasnio je Kožić, priopćili su iz Županije.