Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU organiziralo je info-dan s potencijalnim prijaviteljima

Za projekte suradnje unutar dunavske regije 92 milijuna eura

Foto: BPŽ
Za prijavitelje su otvorena četiri tematska prioriteta - Pametnija dunavska regija, Zelenija dunavska regija, Uključivija dunavska regija i Bolje upravljana dunavska regija

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Brodsko-posavskom i Požeško-slavonskom županijom 
te županijskim centrima za razvoj u Slavonskom Brodu organiziralo je info-dan u okviru Interreg Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. Radionica je održana u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem programa te pravovremene pripreme za prijavu na prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga.

Za prijavitelje su otvorena četiri tematska prioriteta (Pametnija dunavska regija, Zelenija dunavska regija, Uključivija dunavska regija i Bolje upravljana dunavska regija).

CTR priprema dva projekta

Vrijednost poziva iznosi oko 92 milijuna eura EU sredstava uz stopu sufinanciranja od 80 posto i maksimalno trajanje projekata od 
30 mjeseci. Prihvatljivi prijavitelji su javne ustanove, međunarodne i nevladine organizacije te poduzeća.

– Kao članu Odbora regija jasno mi je da Europa potiče regionalnu suradnju. Sada smo okupljeni oko dunavske regije, koja nam je izrazito važna. Sigurno će mnoge jedinice lokalne samouprave, pa i Brodsko-posavska županija, imati interesa u tome – rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Ravnatelj Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Damir Mirković rekao je da CTR za ovaj javni poziv priprema dva projekta.

– U jednom projektu, u kojem smo trenutačno u fazi osmišljavanja aktivnosti, sudjelovat ćemo  kao partner zajedno s Virovitičko-podravskom i Osječko-baranjskom županijom, a drugi je vezan za Mariju Zvijezdu, kulturno naslijeđe i vrijednosti koje nosi Banjolučka biskupija – istaknuo je Mirković.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak naglasila je kako je riječ o prvim pozivima koji se iz novog programskog razdoblja otvaraju za domaće korisnike.

– Program transnacionalne suradnje dunavskog područja prvi je poziv koji se otvorio za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Vjerujem da već postoje dobre ideje – rekla je ministrica Tramišak.

Obuhvaćeno 14 država

Predstavnici Ministarstva sudionike su detaljno upoznali s programom i prvim pozivom na dostavu projektnih prijedloga. Program predstavlja platformu za suradnju na strateškim područjima unutar dunavske regije, a u teritorijalnom smislu obuhvaća devet članica Europske unije te pet zemalja nečlanica.

Naglašeno je da će u novom programskom razdoblju Program financirati projekte koji se, između ostaloga, bave povećanjem istraživačkih i inovacijskih kapaciteta, usvajanjem naprednih tehnologija, promicanjem obnovljive energije, prilagodbom klimatskim promjenama te jačanjem zaštite okoliša i biološke raznolikosti. Prijave su otvorene do 21. studenog.