Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska 225 pregleda
Dvije faze

Za projektnu dokumentaciju riječke prigradske željeznice osigurano 8,5 milijuna eura

Rijeka željeznica
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
U prvoj fazi projekta, kojeg će provoditi Hrvatske željeznice, išlo bi se u izgradnju drugog kolosjeka postojeće pruge na dionici od Škrljeva do Jurdana

Za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravni pitanja u projektu prigradske riječke željeznice osigurano je 8,5 milijuna eura, od kojih je 85 posto europskih sredstava, a ostali dio osigurat će udruženo Rijeka, Bakar, Matulji i Primorsko-goranska županija, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare zamjenik župana Marko Boras Mandić.

Naglasio je da bi se u prvoj fazi projekta, kojeg će provoditi Hrvatske željeznice, išlo u izgradnju drugog kolosjeka postojeće pruge na dionici od Škrljeva do Jurdana te da bi na toj dionici, koja prolazi središtem Rijeke, umjesto sadašnjih nekoliko, bilo uređeno dvadesetak novih željezničkih postaja, od kojih nekoliko podzemnih.

Izgradnja bi mogla početi 2020. godine

Nastavak projekta uključio bi i rekonstrukciju riječkog kolodvora, što bi, sve zajedno, rasteretilo 30 posto cestovnog prometa u središtu grada.  Planira se da bi izgradnja mogla početi 2020., trajala bi četiri godine,  a procjenjena vrijednost radova je oko dvije milijarde kuna.

U drugoj fazi istočni krak pruge nastavio bi se prema Kraljevici i Omišlju na otoku Krku, što bi, rekao je Boras Mandić, povezalo riječku aglomeraciju u jedinstvenu cjelinu. Dodao je da je sada razvidna greška gradova i općina, koji nisu ušli u aglomeraciju, primjerice Bakra i Matulja, budući da bi se i na toj razini, u okvirima aglomeracije, za projekt mogla koristiti sredstva europskih fondova.