Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
NIZ PROJEKATA

Za razvoj OBŽ-a važni mali poduzetnici i kapitalni projekti

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Prostor bivše metalske tvornice prerast će u modernu gradsku četvrt

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar, Srednja škola Donji Miholjac, Objedinjeni hitni bolnički prijam Kliničkog bolničkog centra Osijek, sustavi navodnjavanja, dva regionalna centra kompetentnosti, I. gimnazija u Osijeku, projekt revitalizacije brownfield područja OLT-a, istraživanje potencijala geotermalnih izvora…

Najznačajniji su to, ali ne i jedini projekti Osječko-baranjske županije. Niz je aktualnih projekata u različitim fazama realizacije ili priprema, navode u Županiji. Izgradnja velikih infrastrukturnih objekata poput RDC-a i GC-a, ističu, znatno pridonosi razvoju gospodarstva, baš kao što izgradnja i opremanje škola i bolnica podiže standard u obrazovanju i zdravstvu. Ne zanemaruje se ni financijski manje projekte.

Strateških 39 projekata

– U Planu razvoja županije do 2027. obuhvatili smo 39 strateških projekata, vrijednih 16 milijardi kuna. Velik dio njih već je u realizaciji, a dio će uskoro započeti pa Županija ulaže sve raspoložive resurse i znanja u iniciranje i provođenje tih strateških projekata. Ujedno radimo na osiguranju njihova financiranja s više razina, a nizom mjera i aktivnosti stvaramo stimulativno okruženje i pozitivnu poslovnu klimu za sve investicije. Među ostalim, kroz Program poticanja poduzetništva proširujemo mogućnosti i broj korisnika, povećamo kreditni potencijal i opseg onoga što sufinanciramo, za što ćemo ove godine izdvajati 7,5 milijuna kuna. Sustavno radimo i na ostvarivanju visokih standarda i razvoju djelatnosti iz temeljne nadležnosti županije, kao što su zdravstvo i školstvo – kaže župan Anušić.

U tom sklopu županija kroz svoju razvojnu politiku i konkretne projekte potiče i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, pa provodi 30-ak različitih projekata, među kojima su i kreditiranja i bespovratne potpore.

– Mogućnost ishođenja povoljnih financijskih sredstava jedan je od bitnih čimbenika za početak poslovanja poduzetnika, kao i za njihov daljnji rast i razvoj. Upravo zato Županija izdvaja znatna financijska sredstva iz svog proračuna za subvenciju kamata za poduzetničke kredite – ističe Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a.

Kamate 0 posto

– Kako bi omogućila što povoljnije uvjete kreditiranja, Županija je tijekom 2018. započela suradnju s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak u realizaciji kreditnih programa HBOR-a tako da Županija dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena. Osječko-baranjska županija postala je tako prva institucija u RH koja je omogućila poduzetnicima kredite s kamatom od 0 posto. Korisnicima ovih beskamatnih kredita na raspolaganju je kreditni potencijal od 90 milijuna kuna, najveći iznos kredita nije ograničen i ovisi o namjeni i strukturi ulaganja. Osim poduzetnika u fazi rasta i razvoja, posebne pogodnosti ostvaruju poduzetnici početnici, mladi poduzetnici i žene poduzetnice. Namjera je Županije ovakvim kreditnim linijama dati snažan poticaj gospodarstvu, pomažući tako napore malih i srednjih poduzeća da postignu konkurentnost na domaćem i stranim tržištima – nastavlja pročelnica.

Dodaje da bespovratnim potporama za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja Županija sufinancira ulaganje poduzetnika u nabavu strojeva i opreme, kupnju, izgradnju, rekonstrukciju i investicijsko održavanje poslovnog prostora te nabavu računalne opreme i programa, za što je u proračunu za 2022. godinu planirano dva milijuna kuna.

BENETTON U OSIJEKU Proširuju proizvodnju i otvaraju nova radna mjesta Financijska potpora udrugama iz područja zdravstva, socijalne skrbi i Domovinskog rata Marušić: Udruge su kod nas jako aktivne i treba ih poticati