Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
IMPRESIVNA ŽUMBERAČKA LIPA KANDIDAT JE ZA HRVATSKO STABLO 2020.

Zadivljuje sve već 400 godina

Foto: Zagrebačka županija
Ova predivna lipa “stanuje” u srcu Parka prirode Žumberak, na putu prema selu Šobatovićima

U srcu Parka prirode Žumberak, na putu prema seocetu Šobatovićima, stoji impozantna uskočka lipa. “Stanuje” ondje već 400 godina, uspješno je odoljela svim nedaćama vremena te je i dan-danas predmet divljenja okolnih stanovnika i zaljubljenika u prirodne ljepote Žumberka željnih mira i distance od grada. Ova lipa, s još sedam drugih predivnih šumskih ljepotana i ljepotica, kandidat je za Hrvatsko stablo 2020. godine u sklopu natjecanja koje se provodi do 31. listopada.

Predstavljen akcijski plan programa razvoja ekološke poljoprivrede u Županiji do 2030. godine Na svim poljima uzgajat će se ekološki. Bit ćemo vodeća ‘zelena’ županija u zemlji

Hrvatsko stablo 2020. godine bit će proglašeno 6. studenoga, a pobjednik će biti automatski kandidiran na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, zajedno s pobjednicima drugih nacionalnih natjecanja u zemljama EU. Inače, cilj ovog natječaja je promocijom priča o pojedinim stablima važnima za život lokalne zajednice promovirati bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije. Sve to radi se sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i o važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.

U konkurenciji za Hrvatsko stablo 2020. godine još su “baka” maslina, koja više od 1500 godina svjedoči ratovima, migracijama, dolasku Hrvata i povijesti Kaštela, cedar u Perivoju mladenaca u Opatiji, impresivni cer gorostas iz Visokog u Varaždinskoj županiji, 450 godina stara lipa iz Sluma, Lovrecove platane u Murskom Središću, najstarija “Medulinka” i Julius Žirko, klon tristo godina starog hrasta lužnjaka iz Siska koji je “stradao” u oluji.