Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Božićna izložba

Zadrugarstvo je neprocjenjivo, to su mali uspješni poduzetnici

1/3
Foto: Zagrebačka županija
Na području županije registrirano je 40 učeničkih zadruga od čega četiri u srednjim školama, dva u centrima za posebnu skrb i 34 u osnovnim školama. Za njihov rad županija godišnje izdvaja 130 tisuća kuna

Božićni ukrasi, kolačići, prirodna kozmetika, nakit, keramički ukrasi... Djela su to dječjih ruku iz dvanaest učeničkih zadruga koja su se mogla vidjeti na tradicionalnoj božićnoj izložbi radova učeničkih zadruga održanoj u prostorijama županije. Od kojih materijala nastaju njihovi radovi, objasnila je Leonarda Lugarić iz UZ Lajdica iz Pokupskog:

– Koristimo bijelu i crvenu glinu, drvo, ljepilo, karton, predmete iz šume... Možemo raditi figurice, ukrase, vjenčiće... – navela je učenica. Kristina Majdak, voditeljica UZ Centar za odgoj i obrazovanje iz Velike Gorice, u čijoj je školi sa stotinjak đaka 30 zadrugara, pokazala je lavandu iz njihova nasada, prigodno pakiranu u božićne vrećice:

– Radimo i meleme, drvene ukrase od recikliranog materijala – dodala je. Učeničke zadruge Zagrebačke županije u nekoliko su segmenata jedinstvene u Hrvatskoj – jedine imaju Dan učeničkih zadruga, održavaju međužupanijsku suradnju kao i međunarodne projekte u suradnji s iseljenim Hrvatima. A radom se svaki zadrugar uči i poduzetništvu.

– Novčiće koje zarade, mogu potrošiti za kupnju repromaterijala. Znači, moraju planirati što će raditi u idućem razdoblju, što im od toga treba, gdje se to može kupiti. Stojim iza tvrdnje da je učeničko zadrugarstvo neprocjenjivo za budućnost svih nas jer sve su to mali uspješni poduzetnici – rekla je Darinka Balen, tajnica podružnice UZ Zagrebačke županije. Zamjenik župana Damir Tomljenović pohvalio je djecu što svoje slobodno vrijeme koriste kako bi napravili nešto lijepo i korisno.

– Učeničke zadruge Zagrebačke županije sudjeluju na županijskim i državnim smotrama i svojim proizvodima i dostignućima već dugi niz godina nalaze se među prvih pet u državi – istaknuo je Tomljenović, dodavši kako će Županija i dalje financijski podupirati njihov rad. Na području županije registrirano je 40 učeničkih zadruga od čega četiri u srednjim školama, dva u centrima za posebnu skrb i 34 u osnovnim školama. Za njihov rad županija godišnje izdvaja 130 tisuća kuna.