Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Zagrebačka županija daje milijun eura za potpore

Foto: Zagrebačka županija
Ove godine bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 10 tisuća eura dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti, i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti

Do 12. svibnja otvoreni su natječaji koje je Zagrebačka županija raspisala za dodjelu milijun eura bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva koji se bave proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima te poduzetnicima početnicima, s ciljem jačanja konkurentnosti. Ovisno o natječaju, potpore će iznositi od dvije do maksimalno 10 tisuća eura.

Lani odobrene 462 potpore

Lani su odobrene 462 potpore, a među onima koji su ih dobili bile su i velikogoričke tvrtke Velprom d.o.o. (70.000 kuna za nabavu stroja za omatanje kartonskih stalaka) te Oblak d.o.o. (29.000 kuna za nabavu kopirne glodalice). Predstavljajući detalje novog natječaja, njih je obišao zamjenik župana Damir Tomljenović.

– Bespovratnim potporama Zagrebačka županija svojim poduzetnicima želi dati dodatni impuls u poslovanju – rekao je Tomljenović pojasnivši kako je za proizvodne djelatnosti osigurano 500 tisuća eura, za neproizvodne djelatnosti 350 tisuća eura te za poduzetnike početnike 150 tisuća eura.

Radmila Torbica Vlaisavljević, vlasnica Velproma, tvrtke sa 70 zaposlenika i 30-godišnjim iskustvom u proizvodnji raznih vrsta ambalaže i proizvoda od papira i kartona, pojasnila je benefite pakirke za koju je dobila potporu.

– Istiskuje suvišni zrak i time naši proizvodi zauzimaju što manje prostora u transportu – pojasnila je Torbica Vlaisavljević dodavši da je tvrtka do sada tri puta bila korisnikom županijskih potpora te kako se planiraju prijaviti i ove godine.

Tvrtka Oblak trenutačno zapošljava pet radnika, a bavi se proizvodnjom i ugradnjom aluminijske i plastične stolarije za industrijske hale koju većinom plasiraju na domaće te tržište Njemačke i Austrije:

– U proteklim godinama dvaput smo aplicirali na županijske natječaje i ostvarili potpore za kupnju strojeva koje koristimo u proizvodnom procesu. Potpore nam mnogo znače jer su strojevi sve skuplji, a naša su sredstva ograničena – rekao je direktor Oblaka Mile Matić istaknuvši da tvrtka ove godine planira proširiti proizvodnju i ponovno uz pomoć županijske potpore nabaviti CNC stroj za izradu velikih profila.

Početnicima 75 posto

Ove godine bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 10 tisuća eura dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti, i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do četiri tisuće eura, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, nabavu informatičke opreme, izradu web-stranica, web shopa te nabavu radnih strojeva. Važno je napomenuti kako se potpora odobrava samo za jednu vrstu namjene, a postotak kojim Županija sufinancira projekte je do 40 posto ukupnog iznosa.

Poduzetnici početnici mogu računati na sufinanciranje 75 posto prihvatljivih troškova za nabavu strojeva, alata i opreme, radnih strojeva, nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu internetske web-stranice i web shopa te nabavu uredskog i radnog namještaja, a maksimalni iznos potpore je do dvije tisuće eura.

Tekst natječaja i upute za prijavitelje dostupni su na web-stranici www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na e-mail uog@zagrebacka-zupanija.hr ili na telefon 01/6009-457.