Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U kunama i eurima prikazuje upravne i druge važne akte

Zagrebačka županija počela je s dobrovoljnim dvojnim iskazivanjem novčanih vrijednosti

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Već će prve isplaćene jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete biti iskazane u kunama i eurima po definiranom tečaju konverzije

I Zagrebačka županija započela je, i to od 15. srpnja, s dobrovoljnim dvojnim iskazivanjem novčanih vrijednosti u kunama i eurima svih upravnih i drugih pojedinačnih akata. Neki od njih je i zaključak o dodjeli jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete, rješenja i ugovora, i to po definiranom tečaju konverzije 1 euro = 7,53450 kuna.

– Obveza dvojnog iskazivanja počinje od 5. rujna, ali mi smo već spremni – rekla je pročelnica Upravnog odjela za financije Marina Čolig dodavši da je Županija dala preporuku i svojim drugim proračunskim korisnicima da već sad krenu s dvojnim iskazivanjem.

Poručila je Čolig i kako je programsko-informatička prilagodba završena te da se uskoro kreće s pripremama oko izrade prvog proračuna koji će biti iskazan u eurima i kunama.

Hrvatska će, podsjetimo, od 1. siječnja 2023. godine postati 20. članica eurozone, a Zagrebačka je županija nedavno bila i domaćin 
konferencije pod nazivom “Pripreme općina, gradova, županija i njihovih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj”. Na njoj je sudjelovalo gotovo 300-tinjak sudionika – predstavnika općina i gradova, osnovnih i srednjih škola, županijskih ustanova i trgovačkih društava, a razgovaralo se o svim potrebnim koracima o transformaciji iz sustava kune u novu, europsku valutu.