Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U Slavonskom Brodu održano 10. međunarodno savjetovanje o zavarivanju

Zavarivači su u svijetu vrlo traženi, samo u Njemačkoj nedostaje ih čak 40 tisuća

Foto: bpz.hr
U sklopu savjetovanja razgovaralo se o brojnim temama iz područja struke, o novim tehnologijama i materijalima, postupcima zavarivanja, robotizaciji i automatizaciji i slično

Slavonski Brod bio je domaćin jubilarnog, desetog međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja “Strojarske tehnologije u izradi zavarenih konstrukcija i proizvoda”. Manifestaciju je organiziralo Društvo za tehniku zavarivanja Slavonski Brod u suradnji sa Strojarskim fakultetom, fakultetima iz Trnave i Maribora, Veleučilištem u Slavonskom Brodu i Đuro Đaković Grupom. Pokrovitelj savjetovanja bila je i Brodsko-posavska županija koja prepoznaje važnost ovakvih manifestacija posebice u kontekstu razvoja metaloprerađivačke industrije.

Slavonski Brod: Gradnja istočne tribine Stadiona kraj Save SLAVONSKI BROD Napreduju radovi na izgradnji istočne tribine Stadiona kraj Save

– Tendencija ovog skupa je da što više prezentiramo zavarivačku struku koja je vrlo tražena i popularna i koja je danas u cijelom svijetu podjednako kritična. Svakodnevno možemo čuti podatke da samo u Njemačkoj trenutačno traže čak 40.000 zavarivača – rekao je Božo Despotović, predsjednik brodskog Društva za tehniku zavarivanja.

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković podsjetio je da se ova manifestacija održava svake druge godine, a Brodsko-posavska županija uvijek je prepoznavala i financijski pratila njegovo održavanje, posebice u svjetlu činjenice da je metaloprerađivačka industrija jedna od dominantnijih gospodarskih grana na ovome prostoru.

U sklopu savjetovanja razgovaralo se o brojnim temama iz područja struke, o novim tehnologijama i materijalima, postupcima zavarivanja, robotizaciji i automatizaciji i slično.

'Nikola Tesla, čovjek koji je rasvijetlio svijet' Otvorena izložba u čast svevremenskom genijalcu

– Tehnologija zavarivanja izuzetno je bitna, kao i ostale tehnologije u metaloprerađivačkoj industriji. Gdje god se okrenete, svuda su zavarene konstrukcije. Danas bez konferencija, stručnih seminara i kontinuiranog obrazovanja mi ne možemo biti konkurentni, tako da su ovakva okupljanja izuzetno bitna – rekao je prof. Zoran Kožuh, predsjednik Hrvatskog društva za tehniku zavarivanja.

Ispred Kazališno-koncertne dvorane održana je i izložba uređaja, dodatnih materijala i opreme za zavarivanje, a radovi predstavljeni na savjetovanju bit će objavljeni u zborniku.

U deset godina postojanja ovaj je skup okupio brojne stručnjake i znanstvenike koji su svojim doprinosom prezentirali i promovirali novitete u zavarivačkoj struci, na području tehnologije zavarivanja i srodnih tehnologija. 

caritasova akcija Siromašnim obiteljima sto kubika drva