Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 98 pregleda
Zagrebačka županija

Zavod za hitnu medicinu bogatiji za četiri nova vozila

Nova vozila hitne u Zagrebačkoj županiji
Foto: Zagrebačka županija
Dva vozila hitne medicine bit će raspoređena u Vrbovec i Veliku Goricu, a vozila za sanitetski prijevoz u Jastrebarsko i Zaprešić

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije od petka, 3. studenoga ima četiri nova vozila i to dva za hitnu medicinsku pomoć, te dva za sanitetski prijevoz, a do kraja godine dobit će još šest novih vozila za hitnu medicinsku pomoć ukupne vrijednosti tri milijuna kuna, izvijestio je Ured župana Zagrebačke županije.

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije bogatiji je za četiri nova vozila, a ključeve je  ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku u Zaprešiću uručio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Prema najavi ravnatelja Gajnika dva vozila hitne medicine bit će raspoređena u Vrbovec i Veliku Goricu, a vozila za sanitetski prijevoz u Jastrebarsko i Zaprešić. 

"Preostalih šest vozila hitne medicinske pomoći čija se isporuka očekuje krajem godine biti će raspoređeno u ispostave u Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Samoboru, Zaprešiću i Svetom Ivanu Zelini“ najavio je Gajnik. Iznio je i podatak kako vozila Zavoda za hitnu medicinu godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara zbog posebnog geografskog položaja Zagrebačke županije, ali i činjenice da se svi pacijenti koji trebaju bolničku skrb voze u Zagreb jer Županija nema bolnicu na svom području.

"Imamo izuzetno kvalitetan, stručan i svom pozivu predan kadar u Zavodu, a na nama je da im osiguramo što kvalitetnije uvjete za rad“, rekao je Kožić. Podsjetio je i kako je od 2014. do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 38 vozila ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna. 

Kožić je napomenuo i kako je sredinom prošle godine Ministarstvo zdravstva donijelo novu Mrežu hitne medicine temeljem koje je Zagrebačka županija dobila dodatnih 15  T1 timova, odnosno timova s jednim liječnikom, medicinskom sestrom i vozačem. Gradovi Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina u kojima je bilo ustrojeno dežurstvo, dobili su status ispostava Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. 

"Naši višegodišnji napori da ukažemo Ministarstvu na neravnopravni položaj u kojem su se nalazili Zagrebačka županija i njezini stanovnici koji su tada na raspolaganju imali svega 30 T1 timova su se isplatili“, naglasio je Kožić.

Naime, od lipnja 2016. Zagrebačka županija ima 45 timova T1, pet timova T2 te isto toliko timova prijavno dojavne jedinice (PDJ).

Ispostave Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina imaju po pet T1 timova, od čega su četiri tima ugovorena od strane Zavoda za hitnu medicinu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), a po jedan tim u svakom gradu financira Zagrebačka županija sa 1,2 milijuna kuna.