Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 609 pregleda
Nevjerojatna djevojčica iz Turnašice

Zbog Enole su se mijenjali pravilnici: od pete godine vozi utrke

Enola Šamu
Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija
Enola Šamu 2015. godine je proglašena za najbolju juniorku u kategoriji Supercross od strane Hrvatskog motociklističkog saveza

Zbog Enole Šamu (11) iz Turnašice su se mijenjali pravilnici kako bi mogla nastupiti na motocrossu. Imala je pet godina, a dobna granica za nastup bila je šest godina. I promijenili su ga kako bi ova djevojčica mogla na stazu.

Enolu i njenog oca Dejana, primio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kako bi se upoznao sa sportom, s kojim se Enola, jedina bavi u Virovitičko-podravskoj županiji.

I oni muku muče s financijama, a za novu sezonu im treba novi motor. Nastupaju za AK Požega, a problem im je jer – nemaju stazu za trening. Iako bi Enola na stazi trebala biti triput tjedno po dva sata, ona danas nema gdje trenirati. Jedna natjecateljska sezona košta ih 60.000 kuna, a i u lokalnom Corner Pubu u Pitomači, konobari se odriču napojnica kako bi skupljali sredstva za Enolu, koja uz motocross igra i rukomet.

Natjecanja se po cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji

Pomaže im općina Pitomača, tvrtka Panelin iz Slovenije. U supercrossu je prošle sezone zauzela četvrto mjesto, dok je u motocrossu šesta u ukupnom poretku. To je bila njena prva sezona prvenstva Hrvatske u klasi 65. Prije toga, četiri je godine nastupala u klasi „50“ (motori bez mjenjača) i bila je 3. u Hrvatskoj. Inače, 2015. godine je proglašena za najbolju juniorku u kategoriji Supercross od strane Hrvatskog motociklističkog saveza, piše Virovitičko-podravska županija.

– Od kad znam za sebe volim motore. Prvo sam počela s igračkama motorima, a sada vozim. Natječem se po cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji. U konkurenciji „50“ bila sam 3. u Hrvatskoj. Kada sam počela imala sam pet godina. Rijetko padam. Strah? Malo. Nadam se novom motoru jer on će mi ponuditi bolje rezultate – kazala je Enola Šamu.

Stiže i pomoć županije

I otac Dejan, kao i majka Nataša i braća Noa i Bono, strahuju kada je gledaju na stazi.

– Mene je strah za nju, no svi smo sretni kada dobro završi da nema padova, razbijanja, ozljede. Zanimljivo je gledati, ali ne kada vaše dijete vozi. U zadnje vrijeme slabije treniramo jer nemamo stazu. Trebalo bi triput tjedno, ali to sada ne možemo. Šest godina nismo bili na moru a sada idemo u Istru. Kampirat ćemo na stazi i trenirati 10 dana. Prvo se natjecala u klasi „50“, to je motor bez mjenjača. Tu smo bili 3. u Hrvatskoj. U klasi „65“ je 4. 5. ili 6., i to u konkurenciji dječaka. Teško se mjeriti s njima jer jedan od tih dječaka je 1., a drugi je 4. u Europi i oni imaju i sponzore i svake godine novi motor. Treba nam novi motor i sada 'se skupljamo'. Zahvaljujemo sponzorima, kojih nažalost ima malo i zato nam podrška Virovitičko-podravske županije puno znači –podcrtao je otac Dejan.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović obećao je pomoć županije.

– Županija će joj pomoći u skladu sa svojim mogućnostima. Želja nam je da dobije novi motor i da ostvaruje još bolje rezultate. Bilo bi dobro da ima i stazu za trening. Pokušat ćemo pronaći model za stazu ili na području općine Pitomača ili Špišić Bukovica – zaključio je župan Andrović.