Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 3336 pregleda
Načelnik općine Bol Tihomir Marinković:

Zbog izgubljene koncesije nad Zlatnim ratom, otpustit ćemo 30 ljudi

Zlatni rat
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Oko dodjele koncesije za jednu od najljepših plaža na Jadranu oglasio se i premijer Andrej Plenković zatraživši da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provede upravni nadzor

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture naložio da provede upravni nadzor o postupku dodjele koncesije za gospodarsko korištenje plaže Zlatni rat u Bolu na Braču. Cilj je utvrditi zakonitost i pravovaljanost postupka u kojem je Skupština Splitsko-dalmatinske županije dala 15-godišnju koncesiju zagrebačkoj tvrtki Sport B. Uzgred je izrazio žaljenje i osudio incident u kojem je ozlijeđen novinar radio postaje Brač Siniša Vickov. Ministarstvo bi se ionako moralo baviti spornom dodjelom koncesije jer dvije tvrtke čije su ponude odbačene smatraju da su one valjane, tako da će očito podnijeti žalbu na odluku o dodjeli koncesije. Ponuda općinske tvrtke Grabov rat odbačena je zbog potvrde da se protiv njih ne vodi (pred)stečajni postupak ili da nisu pod likvidacijom.

– Tvrtka je likvidna, dobro posluje i to smo dokazali i dokumentom iz Fine, a kada su to od nas zatražili, i potvrdom s Trgovačkog suda. No tada su zaključili da se radi o novom dokumentu i da ga ne mogu uzeti u razmatranje – tvrdi bolski načelnik Tihomir Marinković. Iako će općina Bol od koncesije prihodovati nešto veći iznos nego dosad, načelnik ističe kako će zbog izgubljene koncesije Grabov rat otpustiti 30 radnika.

– Fiksni dio koncesijske naknade dijeli se između općine, županije i države što znači da ćemo dobivati nešto više od 600.000 kn, a dosad smo imali prihod od oko 370.000 kn. No, važnije je to što ćemo ljude poslati na biro – kaže načelnik.

Prema Zakonu o koncesijama, dopuna ponude smije se odnositi “samo na nejasnoće, manje nedostatke ili pogreške koji su uklonjivi” te je izričito propisano da pojašnjenja ili dopune ne smiju imati za posljedicu naknadnu dostavu traženih dokumenata, nego samo dopunu već dostavljenih.

Odbačeni zbog crteža

Ali, nije propisano da se traži potvrda suda, kao za poreznu potvrdu od Porezne uprave. Kako je jedno od zakonskih načela pri dodjeli koncesije načelo razmjernosti, dvojbeno je treba li zbog pogrešne potvrde odbaciti ponudu. To se tiče i Kamena sreće, jer je njihova, inače najbolja ponuda, odbačena zbog grafičkog prikaza na kojem su ležaljke i suncobrani na dijelu plaže neobraslom šumom što je u koliziji s očitovanjem Ministarstva zaštite okoliša, kako je utvrdilo stručno povjerenstvo ocijenivši im ponudu nevaljanom. U toj tvrtki kažu da su potpisali izjavu kojom prihvaćaju prijedlog ugovora o koncesiji u kojem su sadržani uvjeti Ministarstva, dok su ležaljke i suncobrani samo ilustracija. Uostalom, zar će 550 ležaljki i 135 suncobrana predviđenih natječajem kod drugih biti na dijelu plaže obraslom šumom, pitaju se. Jedan od dvojice vlasnika, zagrebački odvjetnik Silvije Čipčić Bragadin ističe da je njihova ponuda nezakonito isključena.

Zlatni rat tvrtki bez prihoda čiji je osnivač vlasnik jednog zagrebačkog kluba

Ne daju jednu od najljepših plaža: Mi ćemo najbolje upravljati Zlatnim ratom!

Uistinu, kako je moguće da su te ponude odbijene zbog detalja, a nije problem dati koncesiju tvrtki bez zaposlenih pa i iskustva, što je uvjet iz natječaja. U Splitsko-dalmatinskoj županiji na naš upit o tome uzvratili su nabrajajući uvjete natječaja. Premda, valja reći da je i Kamen sreće osnovan 15. ožujka 2017., a Auro Bol u veljači 2016., s tim da osnivač te tvrtke Ivan Ivančić ima najveće iskustvo u davanju turističkih i ugostiteljskih usluga, i to u Bolu pa i na Zlatnom ratu, ali da je on dobio koncesiju, i taj bi izbor bio skandal jer je on rođak i kum Zdravka Mamića.

Natječaji mogu biti općinski

Premda odgovorni u tvrtki Sport B., direktor Božo Krmek i osnivač Davor Matijević, prvotno nisu htjeli odgovarati na prozivke, jučer su se oglasili priopćenjem da do pravomoćnog okončanja natječajnog postupka nemaju namjeru sudjelovati u medijskim nagađanjima i komentiranju. Krmek u priopćenju ističe kako su ponudili svoju viziju razvoja plaže Zlatni rat u skladu s traženim uvjetima natječaja. “Naša ponuda temelji se na načelima kvalitete proizvoda, održivog razvoja i uravnoteženog ulaganja, a to je, po našem sudu, svakako najznačajniji segment očuvanja javnog interesa. Na to, kao i na planirani broj novih radnih mjesta (namijenjenih, prije svega, lokalnom stanovništvu) smo vrlo ponosni”, ističu u priopćenju koje prenosi N1 televizija. Okolnost da tvrtka do sada nije imala značajnijeg poslovanja, navodi Krmek, ne ukazuje da se radi o malverzacijama, već o projektnom društvu kojem je cilj oplemeniti plažu Zlatni rat i unaprijediti sve segmente turističke ponude i stvoriti dodatnu vrijednost, kako za lokalno stanovništvo, tako i za goste Bola i čitave Hrvatske – piše Krmek.

Činjenicu da je općinski načelnik SDP-ovac, dok je na vlasti u županiji HDZ-ov Zlatko Ževrnja, ističe SDP-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Arsen Bauk. Tvrdi da se radi o lošoj političkoj odluci. – Plažom bi trebala upravljati općinska tvrtka. Zakonom o lokalnoj samoupravi moguće je da natječaje za davanje koncesije na pomorskom dobru raspisuje općina, no to se rijetko koristi. U većini obalnih županija je na vlasti HDZ i oni su našli načina kako da pomorsko dobro pretvore u pomorsko zlo – kaže Bauk.