Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka 108 pregleda
Koprivnica

Zelena akcija protiv spalionice smeća kod Podravke, SDP traži hitnu sjednicu

Piškornica
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Direktor Piškornice potvrdio je medijima da se razmišlja o izgradnji energane kao jednom od razvojnih projekata, no nije odlučeno na kojoj lokaciji, a župan Koren rekao je nema informacije o spalionici

Predsjednik kluba SDP-a i HL-a u Skupštini Koprivničko-križevačke županije Željko Vugrinec traži hitno sazivanje sjednice o Piškornici, regionalnom centru za gospodarenje otpadom, nakon što je u javnosti pojavila informacija da ta tvrtka planira graditi spalionicu otpada u blizini Podravkinih pogona.

- Direktor Mladen Jozinović pokušava smiriti javnost kako to neće biti spalionica, već energana putem koje će Podravka grijati vlastite plastenike. Energana na pogon smeća, može se jedino nazvati spalionica - ističe Vugrinec, koji traži i podatke o količinama otpada koji je prošle godine i u prvih devet mjeseci ove godine dovezen u Piškornicu.

- Kad smo tvrdili da se smeće dovozi kamionima s registracijskim oznakama iz Dubrovnika, Splita, Rijeke i Ogulina, dobili smo objašnjenje da je to smeće iz susjednih županija. Kako to nije bilo dovoljno smeća da postignemo najveću hrpu u Hrvatskoj, Piškornica kupuje pogon za obradu otpada u Brezju. Tim potezom osigurava dovoz varaždinskih bala u našu županiju iako je tijekom kampanje župan Darko Koren tvrdio da se varaždinske bale neće dovoziti na Piškornicu. Očito su svi koraci bili priprema kako bi se osigurala dovoljna količina smeća za trenutak kad se upali spalionica otpada, jer ako neće biti smeća, neće biti para! - ističe u priopćenju za javnost Vugrinec.

Traži i da se podaci o mjerenjima štetnih plinova dnevno objavljuju na web stranica tvrtke. Direktor Piškornice potvrdio je medijima da se razmišlja o izgradnji energane kao jednom od razvojnih projekata, no nije odlučeno na kojoj lokaciji, a župan Koren rekao je nema informacije o spalionici. U Podravci pak su poručili da nisu poslali nikakvo pismo namjere, a niti imaju namjeru sudjelovati u izgradnji bilo kakve spalionice. Oglasila se i Zelena akcija koja najavljuje da će u suradnji sa Zero Waste Europe pružiti punu podršku lokalnim građanskim inicijativama "Koprivnica kakvu zaslužujemo" i "NE spalionici smeća".