Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavskoj županiji dodijeljeno gotovo milijun kuna za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva

”Želimo da svako dijete ima besplatan obrok u školama”

1/2
Foto: BPŽ
Ove godine u projekt su uključene 23 osnovne škole s 1081 učenikom

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić svečano je u okviru poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2022. – 2023.” predstavnicima gradova i županija uručio 17 ugovora vrijednih više od 14,6 milijuna kuna. Brodsko-posavskoj županiji, koja je u provedbu ovog projekta uključena od samog početka i redovito sudjeluje u njemu, uručen je ugovor vrijedan 993.395,76 kuna. Ove godine u projekt su uključene 23 osnovne škole s 1081 učenikom.

I dalje veliki interes

Provedba kreće u listopadu, tako da će učenici u idućoj školskoj godini 160 nastavnih dana primati po jedan školski obrok. Prijašnjih godina bilo je više novca pa je bilo i više uključenih škola, ali zanimanje je i dalje veliko.

– Bilo bi hvalevrijedno da se maksimalan iznos sredstava koja se dodjeljuju poveća u onim jedinicama regionalne samouprave gdje je veći broj djece u potrebi jer držimo kako je ova mjera doista vrlo dobra i osigurava djeci nutritivno kvalitetan obrok. Županija nastoji osigurati da sve škole imaju primjerene uvjete, odnosno opremljene kuhinje, te da sva djeca dobivaju kuhanu hranu – kaže Anica Vukašinović, privremena pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu.

Dodaje da Županija u ovom trenutku raspolaže s 1,5 milijuna kuna, s tim da u taj iznos ulaze i ostali troškovi realizacije projekta. Da bi škola dobila sredstva za djecu u riziku od siromaštva, potrebno je da se na razini školskog odbora definiraju kriteriji, koji su svake godine isti. Riječ je o učenicima za koje se na neki način može pretpostaviti da su u riziku od siromaštva.

Ponajprije se tu misli na obitelji s većim brojem  djece, obitelji s većim brojem  učenika, obitelji u kojima jedan ili oba roditelja nisu zaposleni te one koje imaju bolesne članove. Procjenu daje škola, koja praćenjem učenika može utvrditi socijalni status djeteta te postoji li potreba za njegovo uključenje u projekt.

Početno nepovjerenje

Ispočetka je postojalo određeno nepovjerenje u ovaj projekt.

– Roditelji su znali priupitati: “A tko ste vi da postavljate pitanje je li moje dijete gladno ili nije?” Međutim, kad im je detaljno objašnjeno što se želi postići projektom, sumnje su nestale. Cilj nam je da svako dijete ima besplatan obrok u školama i da taj obrok bude prije svega zdrav i kvalitetan – ističe Anica Vukašinović.

Ministar Piletić naglasio je kako se sredstva iz programa  FEAD koriste od 2016. godine te je putem šest provedenih poziva 
osigurano 148 milijuna kuna za više od 30 tisuća djece u oko 500 škola. Istaknuo je da se ugovorima iz sedmog poziva osigurava 
podjela obroka u 226 osnovnih škola za više od 14,5 tisuća učenika. Ukupan iznos sredstava osiguranih pozivom je 30 milijuna kuna.