Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Okrugli stol u Slavonskom Brodu

Žene se u politici ne sluša i ne uvažava zbog stereotipa

Slavonski Brod Okrugli stol
Foto: Ivica Galović/Pixsell
'Hrvatska je još uvijek konzervativno društvo u kojem vlada stereotip da su muškarci ti koji trebaju upravljati, dok su za žene predviđeni sekundarni poslovi kao što je tajnica, zapisničar ili rizničar' rekla je bivša predsjednica Županijske skupštine i zamjenica župana Ružica Vidaković

Činjenica da velike stranke radije plaćaju novčane kazne nego da zadovolje kvotu od najmanje 40 posto žena na izbornim listama i u stranačkim tijelima dokaz je da unatoč dobrom zakonu još postoji društveni otpor prema ženama u politici. Istaknuto je to na okruglom stolu o ženama u politici, koji je u organizaciji Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije u povodu Međunarodnog dana žena održan u Slavonskom Brodu.

- Ako žene čine 52 posto biračkog tijela u Hrvatskoj, bilo bi logično da budu zastupljene i na listama, ali u prvih pet mjesta, a ne negdje pri kraju. Samo na taj način one mogu preuzeti svoj dio odgovornosti. Nažalost, priča o ženama u politici obično se svodi na priču o kvotama. Mi ne želimo biti samo kvota. Svaka od nas ima svoje ime i prezime, status i rad u stranci – kazala je predsjednica povjerenstva Zdenka Bošnjak.

Iako su neki mislili kako će izbor žene za predsjednicu države potaknuti veće uključivanje žena u politiku, dogodilo se upravno suprotno - njihov se postotak na stranačkim listama dodatno smanjio. Bivša predsjednica Županijske skupštine i zamjenica župana Ružica Vidaković (HSLS) smatra kako je žalosno što se taj problem u 21. stoljeću mora rješavati zakonskim putem. Prema njezinim riječima, Hrvatska je još uvijek konzervativno društvo u kojem vlada stereotip da su muškarci ti koji trebaju upravljati, dok su za žene predviđeni sekundarni poslovi kao što je tajnica, zapisničar ili rizničar.

- Ženama je danas doista teško doći na čelnu poziciju u stranci ili ući u zakonodavnu i izvršnu vlast. Nedostaje im autoriteta. Kad je muškarac predsjednik, uvijek ga se više sluša i uvažava, ali ne zbog retorike ili visine glasa, nego isključivo zbog tih stereotipa – kaže Ružica Vidaković.