Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 13212 pregleda
Splitsko-dalmatinska županija odlučila o koncesiji

Zlatni rat tvrtki bez prihoda čiji je osnivač vlasnik jednog zagrebačkog kluba

Zlatni Rat
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ponuda bolske komunalne tvrtke Grabov rat, koja je čuvenom plažom upravljala 12 godina, proglašena je nepotpunom

Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije jučer je s ukupno 24 glasa za, devet glasova protiv i šest neodlučnih donijela odluku da se koncesija nad jednom od najljepših jadranskih plaža, bolskim Zlatnim ratom, dodijeli zagrebačkoj tvrtki Sport B d.o.o. koja je, prema stavu vijećnika, ponudila najbolje uvjete na javnom natječaju.

I tu ne bi bilo ništa neobično da se ne radi o tvrtki koja, prema posljednjim podacima iz Poslovne Hrvatske, nema zaposlenika i ima gubitak od 600 kuna. Direktor tvrtke je Božo Krmek, dok je njezin osnivač Davor Matijević, inače vlasnik zagrebačkog noćnog kluba Sport Billy u Domu sportova.

Ne daju jednu od najljepših plaža: Mi ćemo najbolje upravljati Zlatnim ratom!

Stigle četiri ponude za zakup Zlatnog rata, općina poručuje da ne da svoju plažu

Još prije iz “utrke” za čuvenu plažu ispala je općinska tvrtka Grabov rat koja je Zlatnim ratom upravljala posljednjih 12 godina, a za koju je Splitsko-dalmatinska županija utvrdila da nije predala valjanu ponudu.

– Naša tvrtka je stabilna i predali smo svu potrebnu dokumentaciju. Netko je očito favorizirao tvrtku bez zaposlenih, odnosno favorizirao se kapital i tajkuni. To je očito tvrtka koja će 1. travnja doći na Zlatni rat, pokupiti novac i otići 1. studenog. Mi smo ulagali novac u Bol i Zlatni rat i sigurno smo tako pridonijeli da Zlatni rat postane jedna od naših najkvalitetnijih plaža – komentirao je odluku Županijske skupštine načelnik općine Bol Tihomir Marinković.

Zakup tek iduće godine

Sama Županijska skupština protekla je u vrlo burnom raspoloženju, a s otoka su pred zgradu županije stigli i prosvjednici među kojima je bio i bolski načelnik. Prosvjednicima se pridružio Mostov kandidat za župana Miro Bulj optužujući župana Zlatka Ževrnju da se “štiti od naroda i medija kako bi pogodovao”. SDP-ov kandidat za župana Arsen Bauk kazao je pak u raspravi da je “ovo politička odluka, za Bol važnija nego lex Agrokor za tu firmu. U spomen na našeg župana, ako ovakav prijedlog prođe, predlažem da se ime plaže promijeni u Zlatkov rat”. Bolski načelnik Marinković kaže kako s prosvjedima protiv ovakve odluke sigurno neće stati, najavljuje daljnji građanski neposluh, a pravdu namjeravaju potražiti i pred sudom.

– Nakon što prođe žalbeni postupak, krećemo u sudski spor, odnosno podižemo upravnu tužbu. Mislim da imamo dobre argumente da dobijemo spor.

Naime, mi uopće nemamo donesen urbanistički plan uređenja te plaže i tvrtka koja je dobila koncesiju neće moći ništa na njoj ni raditi – tvrdi Marinković. Općinska tvrtka Grabov rat će, pojašnjava bolski načelnik Marinković, još ovo ljeto ipak upravljati Zlatnim ratom i to temeljem koncesijskog odobrenja tako da bi tvrtka Sport B u zakup nad čuvenom plažom trebala ući tek iduće godine.

Zanimljivo je da je ponuda Grabova rata ocijenjena nepotpunom jer, prema tvrdnjama Splitsko-dalmatinske županije, nije priložena odgovarajuća potvrda da nad tvrtkom nije pokrenut stečajni, odnosno predstečajni postupak i da se ne nalazi u postupku likvidacije. To, pak, tvrdi direktor Grabova rata Mirko Perić, nije točno.

Sada je i službeno: Cocomo i Klemm dobili koncesiju nad Zrćem

Ante Dabo: Davanje Zrća u zakup miriše na korupciju

Odbačeni i odvjetnici

– Mi smo u zadanom roku dostavili sve tražene potvrde. S druge strane, koncesija je dodijeljena tvrtki koja nema zaposlenika i ima prihod tisuću kuna. Pa za to ne mogu kupiti ni stolce! Moja ponuda je bila realna, ne znam što oni točno mogu ponuditi – kaže Perić. Smatra kako je zakon tu dosta nedorečen jer se na milijunske natječaje za koncesije mogu javljati tvrtke bez prihoda i zaposlenika.

– Odluka je takva kakva je i mi ćemo sigurno ići u sudski spor – zaključuje direktor bolske komunalne tvrtke.

Osim Grabova rata i tvrtke Sport B, na natječaj su se javile i tvrtka Kamen sreće d.o.o., iza koje stoje dva zagrebačka odvjetnika, i Auro Bol d.o.o. Koncesija se dodjeljuje na 15 godina, a ukupna površina koja se daje u zakup je 119.283 četvornih metara, od čega je kopneni dio 54.833 kvadrata, dok je morski 64.450 kvadrata. Stalni dio koncesijske naknade u natječaju je iznosio 1,850.000 milijuna kuna, a promjenjivi dio 5,4 posto od ostvarenog prihoda. Grabov rat je na natječaju ponudio 1,9 milijuna kuna i ukupno ulaganje od 33 milijuna kuna, dok je budući koncesionar ponudio 1,85 milijuna kuna fiksni dio naknade i ukupno investicijsko ulaganje od 72,68 milijuna kuna.

Najbolja ponuda na natječaju bila je ona tvrtke Kamen sreće koja je ponudila 4,1 milijuna kuna fiksni dio naknade i ulaganje od 99,9 milijuna kuna, no i ta je ponuda odbačena kao nepotpuna. U razmatranju je bila i ponuda tvrtke Auro Bol d.o.o. iz Velike Gorice čiji je fiksni dio ponude iznosio 1,85 milijuna kuna uz ulaganje od 53,8 milijuna kuna.

Budući koncesionar ne smije ograđivati plažu niti naplaćivati ulaznice za kupače.