Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Osijeku nedostaje gotovo stotinu odgajatelja

'Zna se dogoditi da zbog bolovanja, jedna teta čuva do 50 mališana u jaslicama'

dječji vrtić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Ukupno 2936 mališana upisano je u 26 osječkih vrtića i jaslica, a o njima brine 240 odgajatelja

Marija Štambuk Čabaj zasjest će na mjesto nove ravnateljice Dječjeg vrtića Osijek. Stav je Upravnog vijeća kako je ona najkvalitetniji izbor od šest kandidata, no treba ju još potvrditi Gradsko vijeće. Radila je kao psiholog u Vukovaru, a ističe se i kako nije članica niti jedne političke opcije.

No, izbor ravnateljice te ustanove, kojoj po nekim izračunima nedostaje gotovo 100 odgajatelja, ipak nije prošao bez uplitanja politike. Na adresu gradonačelnika Ivice Vrkića stiglo je anonimno pismo u kojem se prstom upire u Klementinu Šuljug, a etiketira ju se i kao "kandidatkinju Mosta".

- Zabrinjava nas njezina veza s raznim ekstremnim političkim opcijama. Smeta nas to što već unaprijed ističe da je prijateljica političkih stranaka, savjetnika ministara, Markićke, Hasanbegovića - navodi se u pismu.

- Nikakve veze s Mostom nemam, moja politička opcija je Projekt domovina - U ime obitelji, na čijoj sam listi bila na parlamentarnim izborima 2015. Jesu li meni Zlatko Hasanbegović ili Željka Markić prijatelji, to su privatne stvari. Svjetonazorom ne odgovaram lijevoj opciji, a ne pita me se za stručnost. Imam međunarodnu Montessori diplomu i 15 godina iskustva – komentira, pak, K. Šuljug.

Ukupno 2936 mališana upisano je u 26 osječkih vrtića i jaslica, a o njima brine 240 odgajatelja. Zaviri li se u Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i obrazovanja, koji propisuje i broj djece u skupinama po uzrastu, proizlazi da, ugrubo, nedostaje gotovo stotinu odgajatelja.

- Samo su jedan psiholog, jedan defektolog i četiri pedagoga na gotovo 3000 djece, to je porazno! Zna se dogoditi i da, zbog bolovanja, jedna teta čuva do 50 mališana u jaslicama - navodi Ivana Ljubojević iz Inicijative roditelja.

U Upravnom vijeću DV Osijek tvrde, pak, kako situacija "nije loša, iako može biti bolja".

- Svi znamo kako nedostaje odgajatelja, i da im treba povećati plaće. Ministarstvo donosi standarde koje moramo poštivati, što nije uvijek realno. I nije samo novac problem. Na natječaj za 20 radnih mjesta javio nam se ljetos samo 21 kandidat. Teoretski, sve i da hoćemo, ne možemo zaposliti 100 odgajatelja jer ih nema toliku na birou – poručuje Marino Babić, čelnik Upravnog vijeća.