Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Blaženko Boban primio je inovatore nagrađene na posljednjim izložbama u Istanbulu i Zagrebu

ZTK SDŽ će inovatore osvajače medalja nagraditi s 30 tisuća kuna

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Udruga Dalmatinski inovatori Tesla pomaže inovatorima u zaštiti patenata i proizvoda

Dalmatinski čovjek promišlja o budućnosti i novitetima za boljitak i bolji život građana, rekao je župan Blaženko Boban na primanju za inovatore s područja Splitsko-dalmatisnke županije nagrađene na posljednjim izložbama u Istanbulu i Zagrebu zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama.

Istaknuo je kako mu je drago što ti inovatori djeluju pri Zajednici tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije.

Pomoć Udruge

– Zbog toga nam je moguće preko Zajednice tehničke kulture nagraditi ih, jer su oni u Zagrebu i Istanbulu pronijeli ime naše 
županije. Zato ćemo im dodijeliti 30 tisuća kuna preko Zajednice tehničke kulture – najavio je župan Boban.

Predsjednik udruge Dalmatinski inovatori Tesla, Ivica Pivačić pozvao je sve one koji imaju ideje da im se pridruže.

– Neka se jave u našu udrugu, mi ćemo im pomoći jer imamo stručnjake različitih profila koji našim inovatorima pomažu u 
zaštiti proizvoda. Pomažemo im napraviti sheme i opise i sve drugo što je potrebno – rekao je Pivačić.

Deana Miletić patentirala je pet proizvoda i na zagrebačkoj izložbi Inova 2021. dobila srebrnu medalju za inovaciju “Zdrava hrana”.

– Od tih pet proizvoda su tri kolača u kojima je maslinovo ulje vlastite proizvodnje. Na to sam nadogradila pet vrsta suhoga voća. Svaki je kolač drukčiji i nemaju konzervanse, aditive i bojila. U svakom je velika hranjiva i energetska vrijednost – rekla je Miletić.

Brojne nagrade

Na zagrebačkoj Inovi 2021. Jadran Pivačić osvojio je zlatnu medalju za inovaciju “Filter vrećice čaja” i brončanu medalju za inovaciju “Rashlađena posuda”. Frane Perica dobio je zlatnu medalju za inovaciju “Sportsko-rekreacijsko plovilo”, dok je Jakša Račić osvojio srebro za inovaciju “Čarapa s drukerom”.

Marin Bratinčević osvojio je srebrnu medalju za inovaciju “Girja s ugrađenim sklopom”, a Nikola Čizmić i Mirko Bajt dobili su broncu za inovaciju “Pametna kartica”.

Na istanbulskom sajmu “ISIF 2021” Jadran Pivačić i Ivica Pivačić osvojili su brončanu medalju za inovaciju “Sprava za dodirivanje površina”.

Na prijemu su, uz župana Bobana, bili i zamjenik župana Stipe Čogelja te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić.