Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dvodnevna konferencija ”Izvrsnost u turizmu” održana u Dubrovniku

Župan Dobroslavić istaknuo važnosti Centra kompetentnosti

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Konferencija je uspjela okupiti sve partnere, pa i ravnatelje i voditelje regionalnih centara kompetentnosti iz cijele Hrvatske

Župan Nikola Dobroslavić sa savjetnicom Žaklinom Marević nazočio je svečanom otvaranju dvodnevne konferencije “Izvrsnost u
turizmu” koja se održala u hotelu Lapad u Dubrovniku. Konferenciju usmjerenu na buduće strateške ciljeve dubrovačkog turizma
organizirao je Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Ministarstvom turizma i sporta.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je stratešku važnost Centra kompetentnosti za Dubrovačko-neretvansku županiju i turizam.

Kvaliteta za budućnost

– Započelo je proglašenjem Turističke i ugostiteljske škole Centrom kompetentnosti, a nakon toga smo putem natječaja dobili 102 milijuna kuna, a od toga 30 milijuna kuna ide u obnovu Vile Čingrije, Garišta, Turističke i ugostiteljske škole i nabavu opreme. Od tzv. mekih aktivnosti najvažnija je suradnja s gastronomskim centrom u Baskiji koji je jedan od najboljih centara te vrste. Oni su nam najvažniji suradnici pri uvođenju novih iskustava i tehnologije u našu destinaciju – istaknuo je župan te dodao kako se ubrzo očekuju radovi na Garištu, TUŠ-u i Čingriji za koju je građevinska dozvola pred izdavanjem.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je sada najbolje vrijeme za raspravu o izvrsnosti u turizmu i njegovoj
budućnosti u Dubrovniku, ali i Hrvatskoj.

– Većina će sigurno gledati na ovaj projekt kroz dva infrastrukturna objekta, vilu Čingrija i Garišta. Objekti će biti izvrsni, ali ključno je ono što će oni donijeti u budućnosti, a donijet će kvalitetu, ljude koji će moći steći cjeloživotno obrazovanje, napredovati u svojim strukama i kroz to pružati izvrsnost u turizmu. Vjerujem i siguran sam da će Centar kompetentnosti donijeti Dubrovniku pet restorana s Michelinovim zvjezdicama i izvrsnost u svemu – rekao je Franković.

Voditeljica Službe za strateško planiranje i programiranje Jelena Pavičić iz Ministarstva turizma i sporta istaknula je kako je iznimno
zadovoljna suradnjom svih dionika ovog projekta.

Direktor baskijskog centra Jose Maria Aicega Zubillaga naglasio je kako im je glavni cilj podijeliti iskustva i znanje u izvrsnosti i inovacijama u gastronomiji.

– Zajedno gradimo obrazovanje budućnosti, treniramo učitelje u novim znanjima, kreiramo nove programe treniramo nove učitelje,
nove programe, razvijamo cijeli plan izvrsnosti. Za buduće obrazovanje učenika u ugostiteljstvu i turizmu moramo privući talent
u naš sektor, kao i mlade učenike i zadržati ih. Moramo im dati moderno obrazovanje – istaknuo je on.

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina naglasio je kako je ova konferencija izuzetno važna jer su uspjeli okupiti sve partnere, pa i ravnatelje i voditelje regionalnih centara kompetentnosti iz cijele Hrvatske.

Razmjena znanja i iskustva

– Tako ćemo se međusobno dodatno upoznati te izmijeniti znanja i iskustva. Radi se na obrazovnom procesu i svih šest centara u tome mora sudjelovati pa će to u ukupnosti dati jednu kvalitetu obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu. Da bismo do tih
ciljeva došli, jedna od karika u lancu je i vila Čingrija uz Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik. Zgrada je u Garištu nedostatna
svojim prostornim kapacitetima, mi ćemo je napraviti ugodnijim prostorom, ali ostaje činjenica da moramo i dalje još intenzivnije
raditi na izgradnji nove škole na Babinu Kuku. Nama je cilj bio i bit će proizvesti kadrove za rad u hotelima s pet zvjezdica, a takav
kadar lako se kasnije prilagodi i za niže zvjezdice po potrebi – rekao je Perušina.