Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska 33 pregleda
Očekuju da država reagira

Župan Dobroslavić: Tražit ćemo uvođenje brzobrodske linije Dubrovnik-Lastovo

Brzobrodska linija
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Ravnateljica Agencije za obalni linijski promet Paula Vidović rekla je kako svaka linija, pa tako i potencijalna linija Lastovo-Dubrovnik treba najprije biti propisana odlukom Vlade o državnim linijama

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u ponedjeljak je u Dubrovniku, nakon sastanka s ravnateljicom Agencije za obalni linijski promet Paulom Vidović i predsjednikom Uprave Jadrolinije Davidom Soptom, najavio kako će od Vlade i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražiti uvođenje brzobrodske linije od Dubrovnika do Lastova.

Župan Dobroslavić rekao je kako je pitanje uvođenja linije Dubrovnik-Lastovo stavljeno na dnevni red sastanka kao najvažnija točka.

“Time šaljemo poruku da nam je to jako važno i očekujemo da država doista uvede tu novu liniju, te da konačno do Lastova kao dijela naše županije dođemo izravnom brodskom linijom. A što je još važnije, da tom izravnom linijom do Dubrovnika mogu doći Lastovci. Očekujem da ćemo zajedničkim naporima vrlo brzo, u objektivnom i primjerenom roku dobiti tu liniju”, rekao je Dobroslavić.

Dodao je kako kapacitet i maritimne sposobnosti broda koji s Lastova preko Vele Luke plovi za Split nisu dovoljno dobri te se ne može koristiti tijekom cijele godine.

Na sastanku je bilo je govora i o novom brodu za Elafite, za koji postoji plan gradnje, kao i o uvođenju češćih linija za trajekt Trpanj-Ploče i cijeni karata za neotočane.

“Pitanje cijene karata nam je bitno kako bi i turisti i građani lakše došli na otok, a cijena za gospodarstvenike bila što povoljnija. To danas nije bilo moguće razriješiti”, kazao je Dobroslavić.

Ravnateljica Agencije za obalni linijski promet Paula Vidović rekla je kako svaka linija, pa tako i potencijalna linija Lastovo-Dubrovnik treba najprije biti propisana odlukom Vlade o državnim linijama. Tom se odlukom, dodala je, propisuje na kojoj će se relaciji neka linija održavati, te njena učestalost i kapacitet brodova. "Ići ćemo prema nadležnom ministarstvu kako bi se razmotrila mogućnost uvrštavanja linije Dubrovnik-Lastovo”, rekla je Vidović.

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta istaknuo je kako je osnovna ideja najvećeg državnog brodara pokušati podići kvalitetu usluge na brodovima. “To smo već napravili s novim brodovima na linijama Dominče-Orebić i Ploče-Trpanj, ali smo svjesni problema Lastova i potrebe nabave novog broda. Na tome intenzivno radimo te nam je cilj u prvom kvartalu iduće godine otvoriti natječaj za izgradnju novog broda za udaljene otoke u ovoj županiji”, rekao je Spota.