Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Župan Igor Andrović potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije

Župan Igor Andrović potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije

Foto: Kristijan Toplak
"Sušionica povrća će dati novi zamah gospodarskom razvoju Virovitičko-podravske županije. Pritom će se generirati nova radna mjesta, otvoriti vrata brojnim kooperantima", kaže župan Andrović

U Hrvatskoj nema sušionica za povrće, a sušeno se povrće uvozi iz Mađarske, Poljske, Srbije. No, to će se uskoro promijeniti – učinjen je prvi korak prema gradnji sušionice u Virovitici, projektu Virovitičko-podravske županije koji će poljoprivrednicima dati sigurnost plasmana korjenastog povrća te otvoriti nova radna mjesta.

Zemljište za gradnju daje Grad Virovitica

Župan Igor Andrović potpisao je, naime, ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Sušionice povrća, prve takve u RH. Ugovor je sklopljen sa Slavenom Pavlovićem, direktorom tvrtke Eko plus inženjering i vrijedan je 2,443.750 kuna. Sredstva za izradu tehničke dokumentacije osigurana su kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem od Ministarstva regionalnog razvoja. Rok za izradu te dokumentacije je 16 mjeseci, a za dobivanje građevinske dozvole 18 mjeseci. Projekt Izgradnje i opremanja sušionice povrća u Virovitici procijenjen je na 225,825.000 kuna. Sušionica će se sastojati od proizvodne linije, hladnjače, kotlovnice na biomasu, što će omogućiti da pogon radi cijelu godinu. Zemljište za gradnju osigurao je Grad Virovitica, a riječ je o 10,3 hektara u Poduzetničkoj zoni Zapad II.

– Sušionica povrća će dati novi zamah gospodarskom razvoju Virovitičko-podravske županije. Pritom će se generirati nova radna mjesta, otvoriti vrata brojnim kooperantima. Time Virovitičko-podravska županija, uz potporu Vlade RH, nastavlja sa značajnim ulaganjem u poljoprivredu - započeo je župan Igor Andrović.

TRANSPARENTNOST PRORAČUNA Virovitičkoj županiji čista petica
Radi se, nastavio je, o sušenju prije svega korjenastog povrća koje bi koristile neke naše velike tvrtke u preradi i proizvodnji svojih konačnih proizvoda, kao što je, primjerice, Vegeta.

Izniman interes

– Izgradnjom sušionice povrća još će više do izražaja doći naši sustavi navodnjavanja. Trenutačno na tri sustava koja su u pogonu, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac, imamo gotovo 3000 natapanih površina. Samo na sustavu Kapinci – Vaška, trostruko je više korisnika nego lani, dok je sustav Đolta pokriven u gotovo stopostotnom udjelu. U vrijeme ovih nesigurnih vremenskih (ne)prilika, navodnjavanje će biti nužno za sve one koji se žele ozbiljno baviti poljoprivredom. 
Danas se tako radi na sustavu Kapinci – Vaška II., za što su nam u stopostotnom iznosu odobrena sredstva, a kada završimo s ostalim sustavima navodnjavanja diljem naše županije, imat ćemo 9400 navodnjavanih hektara. Sve to doprinijet će još većoj proizvodnji povrća, nudeći našim poljoprivrednicima proizvodnju dohodovnijih kultura, dodatnu vrijednost onoga što su proizveli svojim rukama, u što spada i korjenasto povrće. Kada budemo imali projektnu dokumentaciju te kada dobijemo građevinsku dozvolu, puno lakše ćemo doći do sredstava za izgradnju, a to se pokazalo u svim našim do sada odrađenim projektima, jer imat ćemo konkretan i gotov projekt. Ovdje će se u budućnosti zaposliti oko 50 ljudi, no benefiti će biti bitno izraženiji jer će velik broj poljoprivrednika biti kooperanti sušionice – istaknuo je župan Andrović.

Projekt Sušionice povrća već je pobudio izniman interes poljoprivrednika.

– Poljoprivrednici žele koristiti sustave navodnjavanja, žele imati sigurno tržište, organizirani otkup, i mi ćemo se pobrinuti da tako i bude. Prvo želimo suradnju s našim tvrtkama koje su na području RH, jer s njima smo dugoročno i u suradnji razvijali ovaj projekt. Inače, tlo na ovom području idealno je za sadnju korjenastog povrća. Pri tome je posebno značajna ekološka očuvanost naše zemlje koja će kroz krajnji proizvod nuditi nezagađenu i zdravu hranu – rekao je županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok. Cilj je, dodao je, zaokružiti proizvodni proces za otkup povrća – od polja do stola.