Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Gospodarenje otpadom

Župani odlučuju hoće li Piškornica kupiti CIOS-ovo postrojenje

Piškornica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Zbog nedonošenja Plana gospodarenja otpadom i mogućnosti plaćanja penala EU, došlo se na ideju o kupnji postrojenja CIOS-a koje se procjenjuje na 150 milijuna kuna

Skupština Piškornice, regionalne javne tvrtke za gospodarenje otpadom, danas bi trebala donijeti odluku o akviriranju varaždinskog postrojenja za mehaničko-biološku obradu smeća, jedinog takvog funkcionalnog postrojenja u zemlji.

Dođe li do toga, a Piškornica je već provela dubinsko ispitivanje svoga cilja, moglo bi se raditi o najvećoj akviziciji u biznisu otpada ikad u Hrvatskoj. Neslužbeno se procjenjuje da vrijednost postrojenja u vlasništvu CIOS-a iznosi više od 150 milijuna kuna.

Tvrtka Piškornica u suvlasništvu je Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te Općine Koprivnički Ivanec, a osnovana je s ciljem da izgradi regionalni centar za gospodarenje otpadom kod Koprivnice s MBO pogonom, i to novcem iz europskih fondova, oko 80 milijuna eura. Koji bi uopće bio razlog da kupi već izgrađeno slično postrojenje?

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Odgovor, prema objašnjenju Mladena Jozinovića, direktora Piškornice, leži u nedonošenju Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2016. do 2022., zbog čega je prethodno planirana gradnja 13 regionalnih centara, pa tako i onoga kod Koprivnica, zaustavljena.

Uvjerljiv poslovni plan

– Bit ćemo blokirani sve dok Vlada ne donese taj plan. Da ga odmah i donese, naš će centar za obradu otpada u najboljem razvoju situacije početi rad 2021., a to znači da će Hrvatska od početka 2018. plaćati velike penale EU jer neće ispuniti preuzetu obvezu o obradi komunalnog otpada – kazao je prekjučer Jozinović na skupštini Koprivničko-križevačke županije.

Također je naveo kako se može pretpostaviti da će Vlada obvezu plaćanja penala prebaciti na pleća županija, što bi značilo da će posljedice na kraju snositi građani u drastično povećanim računima za odvoz smeća.

– Uprava Piškornice tražila je način da se izbjegne plaćanje penala, snimali smo tržište i došli do ideje da kupimo varaždinsko postrojenje kao privremeno rješenje. U njemu bi se obrađivao otpad do početka rada centra, čime bi se izbjeglo plaćanje penala – objasnio je Jozinović.

Pitanje je hoće li ta ideja naići na odobravanje Skupštine Piškornice, koju čine četvorica župana i načelnik Koprivničkog Ivanca. Navodno će odobriti akviziciju ako im šef Piškornice podastre uvjerljiv poslovni plan koji bi pokazao isplativost ulaganja te pod uvjetom da županijski proračuni neće biti opterećeni investicijom, odnosno da neće biti u obvezi davanja jamstva za kredit kojim bi Piškornica kupila CIOS-ovo postrojenje u Varaždinu.