Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Osječko-baranjskoj županiji uspostavit će se Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske

Županija će dobiti moderni i inovativni znanstveni centar

Foto: OBŽ
Centar će pružiti mogućnost za rad s darovitom i talentiranom djecom koja će biti lokomotiva gospodarstva

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, vrijedan 21 milijun kuna, uspostavit će se u Osječko-baranjskoj županiji. Naime, dožupan Josip Miletić nazočio je nedavno potpisivanju Ugovora o financiranju projekata iz Programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva”, u okviru kojeg je Osječko-baranjskoj županiji, kao nositelju, odobren projekt uspostave “Regionalnog znanstvenog 
centra Panonske Hrvatske” u Josipovcu Punitovačkom.

Ukupna vrijednost projekta je 21,020.771 kunu, a partneri u provedbi su Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola Josip 
Kozarac Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josip Kozarac Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteset Innlandet Giovik te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA  Split. Ugovore je uručila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Rad s darovitima

– Ovim projektom Osječko-baranjska županija dobit će moderan i inovativan znanstveni centar, u okviru kojeg će učenici imati priliku razvijati nove modele učenja te konkretnije jačati STEM vještine. Cilj nam je da u suvremeno opremljenim prostorima osnovnoškolci steknu praktična znanja i sposobnosti koje će im koristiti u daljnjem  obrazovanju te da jednaku priliku za usavršavanje imaju i njihovi profesori i mentori. Također, ovaj će centar pružiti mogućnost za rad s darovitom i talentiranom djecom koja će u budućnosti biti lokomotiva gospodarskog razvoja županije – kazao je zamjenik  župana Miletić i zahvalio Vladi Republike Hrvatske i resornom ministarstvu na potpori u realizaciji vrijednih investicija.

Ulaganja u odgoj i obrazovanje, uz jačanje svih obrazovnih ustanova na području Osječko-baranjske županije, dio su  politike koju župan Ivan Anušić vodi posljednjih pet godina s ciljem ravnomjernog razvoja svih općina i gradova, u različitim područjima djelovanja, ističu u Županiji.

Temelj razvoja

– Uz osiguravanje besplatne prehrane za sve osnovnoškolce u našoj županiji, kao jedinoj u Hrvatskoj, te neprestana ulaganja u gradnju i opremanje škola, od Srednje škole u Donjem Miholjcu, preko energetske obnove svih ustanova kojima smo osnivači, posebnu pozornost pridajemo upravo projektima kao što je uspostava “Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske”. Jačanje i razvoj vještina osnovnoškolaca u suvremeno opremljenim prostorima temelj su dugoročnog razvoja cijele Osječko-baranjske županije jer će generacije koje dolaze, a za koje i  gradimo svu infrastrukturu, biti jamac snažne i jake Slavonije i Baranje – rekao je župan Ivan  Anušić.

Ovaj projekt financirat će se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, a vrijeme provedbe je od srpnja 2022. godine do travnja 2024. godine.