Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije

Županija dodijelila 26 koncesija za akvakulturu

Foto: DNŽ
U prvoj polovici godine ostvaren je 51 posto prihoda i 32 posto rashoda u sklopu županijskog proračuna

Među usvojenim točkama dnevnog reda na nedavno održanoj 10. sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije našao se 
i prijedlog izvješća o radu župana za prvu polovicu 2022. godine, na kojoj je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić uvodno pobrojio projekte koje provodi Županija i njezine ustanove i trgovačka društva.

Županovo izvješće

– Nastavili smo raditi na razvoju prometne povezanosti, primjerice za brzu cestu Osojnik – Zračna luka Dubrovnik, izrađena je studija utjecaja okoliš i studija izvodljivosti. U toj fazi je i brza cesta Brijesta – Perna. Dionica te ceste, obilaznica Orebića, 
projektirana je, a već u ovoj godini ide se na raspisivanje natječaja za gradnju te dionice. Za ostali dio brze Pelješke ceste prednost će biti na dionici od Brijeste do Dubrave – iznio je župan dobre vijesti vezane za bolju prometnu povezanost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Među ostalim, naveo je i projekt Akademisa Garište i Čingrija, kojima se osigurava infrastruktura za potrebe razvoja Centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo Dubrovnik.

– Od pomorske infrastrukture luka Trpanj netom je završena, Pomorsko-putnički terminal Vela Luka skoro je gotov, luka Donje Čelo također je završena. Komunalne lučice Porto Uš, Blace, Duba Pelješka i Račišće završene su, a projekti Solitudo i Kneže su u tijeku. Luka Cavtat je u gradnji, Ubli pred natječajem za izvođenje, Perna ima građevinsku dozvolu, Prigradica je pred građevinskom dozvolom. Za valobran Kaše izrađuje se dokumentacija, tu je i vrijedan projekt ceste Korčula – Račišće – rekao je župan Dobroslavić te naglasio da će pri Dnevnoj bolnici Metković, koja je završena, funkcionirati Centar za djecu s posebnim potrebama – Ruka prijatelj.

– To je samo mali dio projekata koje provodi županija i koje možete naći u našem izvješću – poručio je župan Dobroslavić.

Njegovo je izvješće prihvaćeno većinom glasova.

Izvršenje proračuna

Na sjednici je prihvaćen i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2022. godinu.

– Proračun je inicijalno planiran na 1,090 milijardi kuna, dok je prvim izmjenama u lipnju proračun za ovu godinu povećan na 1,149 milijardi kuna, do čega je županijski bio 289,2 milijuna kuna. U sklopu županijskog proračuna u prvoj polovici godine ostvaren 
je 51 posto prihoda i 32 posto rashoda, što je 14 posto više prihoda i 17 posto rashoda u odnosu na isto razdoblje lani – rekla je pročelnica Upravnog odjela za financije Dragica Stanić.

Od ostalih važnijih točaka dnevnog reda prihvaćen je i plan davanja koncesija na pomorskom dobru za 2023. godinu. Dodijeljeno je ukupno 26 koncesija za bavljenje djelatnošću akvakulture, i to 25 u Malostonskom zaljevu te jedna koncesija na području općine Slivno.

Županijska skupština prihvatila je i program rada Savjeta mladih Dubrovačko-neretvanske županije za 2023. godinu.