Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
GDJE I KAKO SE PRIJAVITI?

Županija dodjeljuje 1000 kn za svako novorođenče

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U prvih pola godine 2021. po tisuću kuna isplaćeno je za 1338 novorođene djece

Osim i gradova i općina koji čine Zagrebačku županiju, i sama Županija dodjeljuje jednokratnu pomoć za novorođenčad, i to 
u iznosu od 1000 kuna, a zahtjev se podnosi u roku od četiri mjeseca od dana rođenja djeteta.

U 2020. godini županija je tako isplatila 2570 jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od 2,57 milijuna kuna, od čega u prvih šest mjeseci njih 930. U prvih pola godine 2021. po tisuću kuna isplaćeno je za 1338 novorođene djece.

PODACI DZS-a Županija bilježi najviši pozitivni saldo migracije

– Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete može ostvariti jedan od roditelja, odnosno samohrani roditelj ili roditelj iz jednoroditeljske obitelji, koji je državljanin Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije, i to najmanje jednu godinu te u trenutku podnošenja Zahtjeva ima prijavljeno prebivalište na području Zagrebačke županije – pojašnjavaju kriterije u županijskoj upravi te dodaju da pravo imaju i novi posvojitelji, i to bez obzira na starost djeteta.

Postupak za ostvarivanje prava pokreće podnositelj zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu, a moguće ga je podnijeti putem nadležnog matičnog ureda ili putem sustava e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče uz svega nekoliko klikova.
Uz zahtjev koji se može potpisati vlastoručno ili elektronički potrebno je matičaru predočiti i osobnu iskaznicu podnositelja, IBAN računa na koji će se isplatiti jednokratna novčana pomoć, a Upravni odjel može zatražiti dostavu i druge dokumentacije ako ocijeni potrebnim za rješavanje zahtjeva.