Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ŠKOLSKA PREHRANA

Županija osigurala besplatne obroke za 12.725 učenika

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Zagrebačka županija s dodatnih 1,5 milijuna opremila je postojeće kuhinje i dokupila inventar za pripremu i posluživanja obroka

Provedba nacionalnog projekta “Unapređenje školske prehrane učenika osnovnih škola” počela je i u svim školama kojima je osnivač Zagrebačka županija, i to s prvim danom nastave nakon praznika. Podjela besplatnih obroka organizirana je za 12.725 učenika u 31 matičnoj i 37 područnih škola. Sada se u školskim kuhinjama na području županije hrani 2699 učenika više nego u prvom polugodištu.

– U svakodnevnoj smo komunikaciji s našim školama i zadovoljni smo provedbom projekta jer je besplatan obrok osiguran za svu djecu čiji su roditelji to odobrili. Naše pripreme počele su još krajem prošle godine kada je Zagrebačka županija rebalansom osigurala dodatnih 1,5 milijun kuna kako bi se dodatno opremile postojeće kuhinje i dokupio inventar za potrebu pripreme i posluživanja obroka – objasnio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Ivica Radanović.

U svim matičnim školama kojima je osnivač Zagrebačka županija postoje kuhinje, osim u jednoj koja raspolaže čajnom kuhinjom. Od 37 područnih škola, njih 24 imaju školsku kuhinju, a u preostale se obroci dovoze iz matičnih škola ili se dostavljaju mliječni ili suhi obroci.

Poboljšavanje uvjeta

Prema riječima pročelnika Radanovića, u svim školama s kuhinjom poslužuju se kuhani obroci svaki dan ili više puta tjedno, a Zagrebačka će županija u suradnji sa školama nastaviti poboljšavati uvjete za realizaciju ovog hvalevrijednog projekta. Ravnateljica OŠ Josipa Zoranića iz Dugog Sela Mara Mamuza kaže da u njihovoj školi svi đaci dobivaju jedan obrok, a oni učenici koji su u dnevnom boravku dobivaju ih tri.

– Ujutro je to mliječni obrok, a poslijepodne je svaki dan kuhano jelo. Djeca koja su u boravku dobivaju nakon doručka marendu oko 11.30, a zatim oko 14.30 sati topli, kuhani ručak – objasnila je ravnateljica.

Uvođenje besplatnih obroka za učenike osnovnih škola smatra jako dobrim potezom, a škola u kojoj radi taj projekt podržava:

– Naravno da nam puno znači. Bit će to olakšica za roditelje, za djecu, ali i za nas. Jesmo velika škola, imamo više od 850 učenika, ali ovo nije nikakav veliki problem jer kod nas se do sada hranilo gotovo 700 učenika. Znači, sad će se hraniti oko 10 posto više učenika nego dosad. Imamo blagovaonicu i kuhinju koja je renovirana uz pomoć našeg osnivača Zagrebačke županije. Prije desetak godina iz temelja smo izmijenili kuhinju i evo sad prije nego što je počela primjena odluke. Što god smo tražili od Županije, popratila nas je tako da nemamo nikakvih velikih problema, osim što je gužva, ali mi smo velika škola i to je za očekivati kad je toliko učenika pod jednim krovom. Naravno da zaposleni u kuhinji sada imaju više posla, no mislim da ćemo dobiti odobrenje ministarstva za zapošljavanje još jedne kuharice – rekla je ravnateljica Mamuza.

Nisu svi bili spremni

Besplatni obroci svim učenicima u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj mjera je Vlade koja je za jedan obrok po učeniku osigurala 1,33 euro. Mjera se provodi od početka drugog polugodišta ove školske godine, za oko 311.000 učenika u cijeloj Hrvatskoj. No, za razliku od Zagrebačke županije, nisu svi osnivači osnovnih škola bili spremni za početak podjele besplatnih obroka osnovnoškolcima.•